4 малки грешки, които дразнят рекрутърите в LinkedIn

4 малки грешки, които дразнят рекрутърите в LinkedIn

LinkedIn постепенно се превръща във все по-важна платформа за намиране на работа и създаване на важни професионални връзки. И както на всяко едно друго място – както дигитално, така и „офлайн“ – си има своите неписани правила и препоръки, които, ако не биват следвани, довеждат до лоши последствия. В случая – могат да отблъснат потенциален работодател, въпреки богатия професионален опит на даден потребител в LinkedIn. Вижте кои именно са нещата, които дразнят.

  1. Пълен списък на всеки курс или обучение, изкарани някога

Изброяването на всичко, което някога сте получавали като обучение, е както ненужно, така и объркващо. Оставете основните неща, които са ключови и свързани с вашата конкретна професионална сфера. Всичко останало, което няма пряка връзка, оставете извън списъка. Така той ще бъде ясен, сбит и конкретен, разкриващ най-важното бързо и убедително.

  1. През 2016-та Microsoft Word вече не е специално умение

Това е вреден „навик“, който несъмнено трябва да се изкорени – твърде често срещано е поставянето на „работа с Microsoft Office пакета“ като умения преди всичко останало. За добро или лошо, това вече не е кой знае каква способност – това е задължителна основа, дори даденост, без която не може. Не е нужно тя да се изтъква постоянно, камо ли на първо място, преди по-важни умения като опит с обработка на изображения, уеб дизайн, работа с WordPress или прочие специфични компетенции, които биха ви накарали да изпъкнете.

  1. Несериозна профилна снимка

Това е нещо, което отбелязваме за пореден път, защото е наистина важно. Преди да разгледат подробно вашия профил в LinkedIn, рекрутърите първо виждат вашата снимка. Ако е такава с ниско качество, небрежна, произволна (например – изрязали сте лицето си от обща снимка от рождения ден на най-добрия ви приятел) ще ви отминат като бърз влак малка гара. Гарантирано. Не е нужно, разбира се, да си направите професионална фотосесия с най-строг костюм или рокля. Приветлива, светла снимка със стилно облекло е абсолютно достатъчна.

  1. Твърде дълги описания на професионалния опит

Често срещано е, уви, да се пишат есеистични описания на дадена позиция, която някой е заемал някъде. Цели параграфи или стени от текстове. Тежката истина е, че никой няма да прочете нещо такова. Независимо какъв невероятен опит е разкрит вътре, никой рекрутър няма да си направи усилието да го прочете, тъй като, вероятно, за същия ден трябва да премине през още десетки профили, търсейки точния човек. Затова, нека текстът е кратък и стегнат, задължително разделен в т.нар. bullet points или иначе казано – изречения, изнесени на нов ред с тиренца. По този начин, с един бърз поглед, всеки заинтересован от вашия профил ще може да разбере най-важните ви умения и опит.

Свързани публикации