4 случая, в които стъпка напред в работата е стъпка назад в кариерата

StockSnap_GV4Z39ER23

Твърде удобно е да мислим, че има само една възможна посока, в която се движим в кариерата си – напред. Лесно е да смятаме, че само трябва да поставяме единия си крак пред другия, за да се изкачваме нагоре и да стигнем до върха на пословичната стълба на успеха.

Е, траекториите на кариерните пътища невинаги са толкова прости. Само защото изглежда, че нещо ще ви отведе едно стъпало по-нагоре, не означава, че наистина е така. Изгледите и предположенията не правят едно решение добро в дългосрочен план.

Не вярвате? Ето кои са четирите примера на Kat Boogard за случаи, в които стъпка напред в работата всъщност се оказва стъпка назад в кариерата.

  1. Когато повишение ви отнеме онова, което обичате в работата си

Разбира се, повишението е нещо страхотно. Получавате признание (и компенсация) за ценния си принос за фирмата чрез нова длъжност и увеличение на заплатата. Тази стъпка нагоре вероятно включва някои промени в отговорностите ви, които може да са или да не са онези, които искате.

Може би новият пост означава, че вече няма нужда да присъствате на маркетинговите срещи всяка седмица. Ами ако това е едно от любимите ви задължения? Ами ако вместо вие да осъществявате директна връзка с клиентите (което обичате), се налага да контролирате хората, които го правят?

Това не означава, че трябва да отхвърлите предложението за повишение, без да ви мигне окото (решението изисква да го обмислите сериозно). Но си струва да се запитате дали е възможно да се възползвате от по-добрите условия, без да се разделяте със задълженията, които с времето сте заобичали.

  1. Когато новите отговорности ви лишават от времето за странични проекти

Шефът ви ви натоварва с нови отговорности на работа. За вас е чест, че сте заслужили доверието му и ви е поверил юздите на нещо ново. Също така, обаче, знаете, че новата задача означава, че работното ви време вероятно ще е по-дълго и ще погълне часовете, досега посвещавани на странично занимание, което сте планирали евентуално да се превърне в основната ви заетост.

В ситуация като тази най-важното е да вземете предвид дългосрочните си кариерни цели. Ако наистина възнамерявате да превърнете страничния проект в кариера в обозримо бъдеще, това означава, че ще ви трябва време и отдаденост на начинанието – мисията невъзможна, ако се натоварите с още задачи на сегашната си основна работа.

  1. Когато възможност за публична изява е на тема, към която нямате интерес

Да се съгласите да подготвите презентация или да говорите пред публика е чудесна възможност да създадете нови професионални връзки и да изградите личната си марка. Имайте едно наум: ключовото тук е онова, за което ще говорите, да е нещо релевантно на кариерата и експертизата ви. Не бихте искали да се утвърдите като лидер в област, която се отклонява от вашата сфера на интерес.

Няма нищо лошо да излезете от зоната на комфорта си, но трябва да внимавате да не си спечелите репутация, която не отговаря на реалните ви професионални умения и кариерни цели.

  1. Когато нова работа не отговаря на целите ви

Не сте търсели нова работа активно, но с вас се е свързал представител на друга фирма, която има интерес към уменията ви и ви предлага да заемете определен пост. Тази нова роля може да се тълкува като своеобразно повишение – по-голяма заплата, по-висока длъжност, по-хубав офис и работодател, който има добро име във вашата сфера на дейност.

Каква е уловката? Може би има уловка, ако сте обмисляли да направите промяна в кариерата си, ако не се чувствате удовлетворен от това, с което се занимавате, ако новата длъжност не отговаря на плановете ви за бъдещето.

Да приемете подобно предложение може да се тълкува като стъпка напред, но това няма никакво значение, ако тази работа всъщност не е в посоката, в която сте се отправили.

Най-често стъпките нагоре в кариерата си заслужава да се отпразнуват. Въпреки това при някои обстоятелства стъпка напред означава две назад.

Важното е да не забравяте големите си професионални цели и дългосрочните си планове. Дайте си необходимото време, за да обмислите всяко решение.

Свързани публикации