5 фрази, които създават впечатление, че сте неуверени!

5 фрази, които създават впечатление, че сте неуверени!

За да имат доверие към вас другите, на първо място сами вие трябва да оцените своите качества, да повярвате в тях и да демонстрирате това. Думите и изразите, които използвате, са вашият основен инструмент за това – те ще ви изградят профил на уверен в себе си човек, чиято дума тежи, или пък ще ви накарат да изглеждате плахи и колебливи в очите на другите. Не подценявайте силата на думите! Ето няколко фрази, които е добре да премахнете от речника си, особено в работна среда. Ако го направите, ще видите как отношението на хората около вас ще се промени, но също така самите вие ще започнете да приемате себе си по различен начин.

  1. „Съжалявам, че те безпокоя, но…“

Когато нещо е наистина важно, в никакъв случай не трябва да съжалявате, че безпокоите някого. Има въпроси, които са сериозни и не търпят отлагане и чието решение трябва да преследвате настоятелно. Тази фраза поставя другия в пълен контрол и освен пренебрежение, можете да получите и отлагане, което да бъде фатално. Ако се чудите как да подходите уважително, но твърдо, по-добре започнете с: „Когато имаш минутка, бих искал да обсъдя нещо с теб.“

  1. „Съжалявам!“

Много се е казало по повод все по-неуместните употреби на тази дума, която всъщност е свързана с голяма тежест и отговорност. Опитайте се да преброите – по колко пъти на ден я казвате на някого? По-честите й употреби всъщност показват признаване на нечий авторитет или определен вид превъзходство. Защото всъщност, колко от пътите, когато изричаме тази дума, ние наистина съжаляваме? Много от тези ситуации не предполагат извинение, а друг тип реакция. Отговорете, например, с „Разбирам!“, „Ще бъде поправено!“ или подобен тип фраза, която показва че поемате отговорност, но не сте задължени да се „покайвате“ или да свеждате глава пред някого.

  1. „Притеснявам се!“

Изразяването на притеснение твърде често показва, че обръщате твърде силно внимание на един възможен негативен изход от дадена ситуация. Създавате впечатление, че се фокусирате повече върху проблема и потенциалните вреди от него, отколкото върху това какво можете да предприемете, за да го предотвратите. Помислете добре, дали е нужно да споделите това с някого. Ако ситуацията го изисква, използвайте друг подбор от думи – израз, който е по-неутрален и не показва разколебаност. Например – “Загрижен съм за…“. Да, може да ви звучи много „литературно“, но създава съвсем различно впечатление и би провокирало друг тип реакция.

  1. „Да, разбира се, ще го направя!“

Колкото и завидна да е вашата добронамереност, не оставяйте другите да се възползват от нея. Ако винаги казвате „Да“ на всяка молба, скоро това ще се превърне в проблем – както за вас и за вашите задължения, така и за начина по който другите гледат на вас. Бъдете отзивчиви, когато ви е възможно или можете да пожертвате малко време, енергия или усилия, но не бъдете „винаги готов картоф“, както гласеше една реплика от популярно детско филмче. Подредете приоритетите си и ги отстоявайте твърдо.

  1. „Вярвам/мисля/чувствам, че…“

Това са думи „пълнежи“, които омаловажават стойността на вашето мнение и показват липсата на убеденост в него. Ако наистина не се чувствате сигурни, тогава можете да си позволите да демонстрирате вашето колебание. Но повечето хора използват тези изрази ежедневно, във всякакви ситуации, дори когато стоят твърдо зад дадена позиция. Вижте само как се променя едно изречение с и без тези думи: „Просто смятам, че това е важен въпрос, който трябва да обсъдим“ и „Това е важен въпрос, който трябва да обсъдим“. С употребата на този тип думи, мнението звучи така, сякаш е отбрана. Във втория – като коментар, който трябва да бъде взет предвид и не трябва да бъде подминат с лека ръка.

Както виждате, няколко думи могат коренно да променят възприемането на дадено изказване, но и поведението към този, от когото то идва! Приложете това в ежедневната си комуникация и вижте как отношението на хората към вас ще се промени!

Свързани публикации