5 изпробвани начина да преодолеете страха си от говорене пред публика

p6ifk1elc6

По-голямата част от хората преживяват някаква форма на безпокойство от говоренето пред публика, независимо дали се изразява в безсъние през нощта преди изявата, или изпотяване и треперене след стъпването на подиума.

Тази нервност всъщност се дължи на покачване на нивото на адреналина, който може да ви накара да свършите страхотна работа. Ако намерите начин да успокоите треперенето на ръцете си и да говорите ясно, ще можете да превърнете нервността си в предимство.

Някои използват медикаменти, за да се справят с проблема. Но не бива да ви се налага да разчитате на тях. Ето кои са петте начина да победите страховете си и да се справите отлично според Dan Steiner.

  1. Натрупайте опит

Както при всичко друго в живота, колкото повече опит имате в говоренето пред публика, толкова по-естествено ще го усещате.

Ако се чувствате некомфортно да говорите пред големи групи от хора, започнете с по-малки. Предложете да говорите на местната среща за работа в екип или на някое събитие в полза на организация с идеална цел.

Много специалисти усъвършенстват уменията си за говорене пред публика, включвайки се в групи, участниците в които се упражняват пред аудитория, от която получават обратна връзка и критика, а после на свой ред се включват в тази аудитория.

Тази опция ви дава възможност да развиете уменията си, преди да сте се изправили пред друга група от хора, но може да се окаже полезно да продължите с упражненията дълго след като сте започнали да говорите свободно пред публика.

  1. Дишайте дълбоко

Дълбоките вдишвания са доказан лек за стреса и тревожността. Ако усещате, че сърдечният ви ритъм се ускорява, просто затворете очи и дишайте дълбоко. Така ще помогнете на мозъка си да се успокои.

Опитайте тази техника в моментите, преди да се изправите пред аудиторията си, и ще видите как започвате да се отпускате и да поемате контрол над себе си.

Дори по време на презентацията си не забравяйте за дишането, тъй като нервността може да доведе до бързи, резки вдишвания.

  1. Използвайте визуализации

Експертите смятат, че повече от 65% от публиката запомня визуалните материали – факт, който кара маркетинговите специалисти да използват съдържание като инфографиките, за да достигнат до клиентите.

Ако се опитвате да представите идеите си на група от хора, разчитайки само на думите си, вероятно ще изгубите повечето си слушатели.

Създайте привличаща окото презентация, която показва идеите ви остроумно и по лесен за разбиране начин. Предложете копия на презентацията след края ѝ на онези, които биха искали да се върнат към информацията, която сте споделили.

Освен че ще се уверите, че посланието ви е стигнало до публиката, ще откриете, че сте се отпуснали и се наслаждавате повече, когато имате подкрепата на визуалните материали.

  1. Направете изявата си интерактивна

Един от най-големите рискове, пред които ще се изправите като оратор, е да запазите вниманието на аудиторията. Умовете лесно се отнасят в друга посока, особено ако са на енергични хора, свикнали с повече динамика.

Можете да скъсите времето за говорене, включвайки публиката си в дискусията, като ѝ задавате въпроси или като я направите част от експеримент. Можете да поканите няколко доброволци да ви помогнат да демонстрирате определена идея.

Не само, че това е хитър начин временно да отклоните вниманието от себе си, но и някои от най-запомнящите се работни срещи на конференции са онези, в които участниците са част от действието.

  1. Приемете, че грешките са неизбежни

В своята книга авторът и говорител Scott Berkun посочва, че едни от най-добрите речи могат да бъдат малко разхвърляни. Това е същността на човешкия разговор.

Ако направите граматическа грешка или от време на време използвате паразитни думи, считайте го за нещо, което прави речта ви по-жива и интересна. Вероятно публиката ви няма да забележи толкова много детайли, колкото вие мислите.

Ако информацията, която представяте, е интересна, те изцяло ще се съсредоточат върху съдържанието. Може би са толкова заети да си записват, че дори няма да забележат вашия гаф.

Осъзнаването на факта, че всеки се страхува да говори пред публика, може да ви помогне да изградите собствената си увереност. Практиката повишава увереността ви още повече, така че е важно да започнете да водите работни срещи, дори в началото стъпките ви да са по-малки.

Може да ви е по-лесно да участвате в дискусии или в работни срещи с двама презентатори, в които да делите „сцената“ с други специалисти във вашата сфера на дейност. След време ще се чувствате достатъчно комфортно да се изявявате и самостоятелно.

Свързани публикации