5 препятствия по пътя към успеха (и как да се справим с тях)

5 препятствия по пътя към успеха (и как да се справим с тях)

По пътя към установяването на стабилна кариера или успешен бизнес, неизменно стоят препъникамъни, с които трябва да се справим. Рядко те могат да бъдат планирани или предвидени отрано. По-често те просто се появяват и застават пред нас, без значение дали ги очакваме или не. Някои се справят с тях, други се борят с тях непрестанно, докато не се демотивират напълно. И макар наистина да е трудно да ги предвидим или пък да имаме ясна идея какво е това, което ще застане между нас и успеха ни, има няколко неща, които са константни и е добре да имаме предвид, че рано или късно ще се изправим пред тях. И по-важното – какво можем да направим, за да ги преодолеем!

  1. Време

Ако не го използвате правилно, времето лесно може да се превърне във ваш враг. Всички разполагаме с 24 часов ден и пет дни за работа (в най-лошия случай – седем). Ако си позволим да бъдем максимално, дори болезнено искрени, ще признаем, че всъщност липсата на време е липса на приоритети. Добре структурираният работен план, който да подготвяте от ден за ден (колкото и досадно да звучи това) е най-добрият път към използване на времето по оптимален начин. Започнете деня с най-тежката (или тежките) задачи, отметнете ги рано, за да можете след това да продължите или с появилите се спонтанно или с по-леките, но знаейки, че сте оставили най-предизвикателното назад. Така работата ви ще се движи по-леко, а вие ще сте по-спокойни и мотивирани.

  1. Липса на фокус

Много е важно постоянно да сте концентрирани върху това, което искате да постигнете. И по-важното – тази цел да бъде напълно ясна за вас. При много хора се случва това, че в началото тръгват с ясна идея, която в последствие започва да се замъглява и губят ясна представа към какво са се насочили и какво искат да постигнат. Затова е важно да направите нещо, което може би ще ви се стори наивно, но работи. А именно – запишете тази цел като текст, а към нея добавете краткосрочни и дългосрочни цели. Връщайте се към този текст всяка седмица, за да ви напомня постоянно за правилната посока. Когато има нужда – а такава ще се появи – не се безпокойте да отмятате постигнати цели и да поставяте нови.

  1. Давайте всичко от себе си

Тук можем да дадем един лесен пример, който да ви покаже, че това е печеливша стратегия. Някои от най-големите спортисти и атлети, които са толкова силно отдадени на своята подготовка и постоянно дават всичко от себе си, именно така постигат невероятно високи резултати. Един от най-добрите баскетболисти на NBA – Коби Брайънт – споделя, че всяка сутрин ставал в 4 часа, за да тренира сам стрелбата си. Докато неговите съотборници започвали тренировката си в 6, той вече е бил с два часа преднина от тях. А когато това продължава с години, резултатите са налице – той е един от най-добрите стрелци в баскетболната лига. Ако сте готови да дадете максимума от себе си, това ще ви даде сигурна преднина и увереност.

  1. Нагласа

Контролирайте негативността и избягвайте негативно обкръжение. Негативните хора ще подействат зле на енергията и мотивацията ви, а този тип мисли ще ви обезкуражат. Нерядко нещата ще са трудни и ще имате проблеми. Разковничето е в това, когато стигнете до такъв момент, да работите по-здраво и по-умно. Ако се провалите – рефлектирайте върху неуспеха си и разберете какво трябва да подобрите, за да успеете следващия път. Тук не става въпрос за наивен позитивизъм, а за критичен такъв – да виждате къде са пречките и да се стремите да откриете начин за тяхното преодоляване. Защото, ако се фокусирате върху проблемите, ще получите още проблеми. Ако обаче се фокусирате върху възможните разрешения, ще имате избор и посоки, които ще ви помогнат да се справите.

  1. Страх

Страхът може да бъде едновременно силна мотивираща сила, но и предпоставка за неуспех. Изберете първото! Бъдете искрени и анализирайте какви са вашите опасения – всеки може да достигне до тях и да разбере какви са причините, които ги предизвикват. Следващата стъпка е да обмислите всички възможности как да се справите с предпоставките за тези страхове. Помислете в кое отношение трябва да „заякнете“ и да предотвратите реализирането на тези страхове. Внимавайте обаче да не се фокусирате твърде много върху далечни такива – това само ще ви разконцентрира и ще породи съмнения, които ще ви разтресат тук и сега. Бъдете готови да се справите с тях, но не им позволявайте да се превръщат в параноя, която да ви блокира.

Бъдете смели, критични и искрени пред себе си, анализирайте постоянно и мислете стратегически – всичко това ще ви подготви да се справите с препятствията, които ще изникнат пред вас.

Свързани публикации