5 случая, в които можете да нарушите правилата на работа

StockSnap_OYEIB7P371

Големите скокове в човешкото развитие – личностно или общностно, рядко се случват по правилата. Необходимо е някои граници да бъдат прекрачени. В професионалния свят – на индивидуалната кариера или на бизнеса, е същото – постоянно виждаме хора, които нарушават правилата в работата и вместо наказание получават награда за смелостта си. Някои правила трябва да се нарушат, за да отворят пътя на нови, по-вълнуващи възможности.

Е, не всички имат лукса да се развихрят на работа. Има длъжности, които изискват неотменно следване на стриктен график или стратегия. В други случаи шефът знае точно как иска нещата да се случват и не толерира отклонения от предварително начертания маршрут.

Как да поемате рискове на постове, които ограничават креативността и порива към иновации? Ето кои са ситуациите, в които можете да си го позволите, според Alyse Kalish:

1. Когато не сте получили точни насоки

Когато шефът ви не ви дава конкретни инструкции за дадена задача или се интересува само от крайния резултат – приходи, привличане на нови клиенти и т.н., вероятно не го е грижа как ще го постигнете, стига да успеете да го направите.

При все това, има някои насоки, които трябва да следвате. Може би има определени правила за комуникацията с хората, от които зависи успехът на бизнеса. Ако се съобразявате с тях, можете да импровизирате с останалото.

2. Когато ви е даден картбланш за даден проект

Ако ръководителят ви даде изрично разрешение да се справите с даден проект така, както пожелаете, това ви дава зелена светлина да подходите творчески, но освен това показва, че иска да ви накара, ако не и да ви задължи, да поемете лична отговорност за работата си – да положите подписа си под нея. Това означава, че ще се наложи да нарушите някои правила, ако виждате повече потенциал за растеж – както за себе си, така и за фирмата.

3. Когато определено има по-добра възможност

Ако видите, че екипът ви губи по-добра възможност, защото се въртите в кръг заради стари методи на работа, може би това е шансът ви да покажете, че понякога нарушаването на правилата е полезно за всички.

Този сценарий важи за по-малки и незначителни неща – промяна на начина, по който протичат срещите ви, или неспазване на краен срок за завършване на задача заради работа по по-важен проект. Ако не сте на върха на йерархията, се предполага, че нямате право на огромни промени в своя отдел или в стратегията на фирмата, без да поискате разрешение или да получите цялата необходима информация от другиго.

4. Когато досегашните правила са остарели

Възможно е фирмата, в която работите, постоянно да премества фокуса си, особено ако е млада, по-малка или е част от динамично променяща се индустрия. Това означава, че насоките, които са били важни преди месец, не могат да бъдат приложени сега. Когато остареят, се отваря вратата за изследване на нови стратегии, перспективи и проекти.

Разбира се, преди да направите нещо различно от обичайното, се опитайте да разберете защо фирмата ви е решила да смени курса и какви са новите правила, за да не се окаже, че са в разрез с действията ви.

5. Когато поискате разрешение

Понякога, когато поискате нещо, всъщност го получавате.

Ако сигнализирате на шефа си, че определени правила трябва да бъдат нарушени – ако това ще повиши продуктивността, вероятността за постигане на целите и ще улесни съвместната работа на членовете на екипа и съдействието с други екипи, то вероятно ще го накарате да преосмисли тактиката си. Ако поискате разрешението на ръководителя си, преди да действате, си спестявате неприятните последствия, ако планът ви не сработи и излезе наяве, че сте действали зад гърба му.

Разбира се, винаги когато нарушавате правилата, има шанс даден проект да се провали или да подразните шефа си. Затова е важно да оцените риска, който поемате, предварително. От друга страна, когато нещата се развиват добре, ще бъдете горд, че сте се осмелили да направите този скок. Вероятно така ще успеете да убедите шефа си да ви даде повече гъвкавост и свобода в работата.

Свързани публикации