6 признака, че наближавате професионален срив (и как да спрете, преди да е станало твърде късно)

man-person-relaxation-steps

Или казано по-друг начин – прегаряне. Случва се толкова често и на толкова много хора, че често симптомите му се бъркат със здравословен проблем или просто реакция на кофти шеф, колеги и прочие дразнения от средата. Или нещо подобно. И постояннно се успокояваме, че ако достигнем до „точката си на кипене“,  ще усетим. Но дали е така? Ето няколко сигнала, за които да се оглеждате, при съмнения, че вече прекалявате опасно с работата.

 1. Станали сте твърде цинични

Чувствате, че правите повече саркастични коментари от преди и дори малко прекалявате. Не само това, но и те са насочени към всички – колеги, приятели, близки, семейство. Мерникът ви се разширява, а това никак не е на добре.

 1. Искате да избягате

Все по-често разглеждате възможни полети за Хаваи с идеята да се изгубите там и никога да не се върнете, зарязвайки всичко? Никога не сте били особено големи планинари, но един месец в отдалечена на километри от най-близкото населено място хижа ви звучи повече от обещаващо. Да, това несъмнено означава, че имате проблем.

 1. Обърквате ежедневни и най-прости задачи

Забравяте да напишете важен имейл или пък да прикачите файл към него. Забравяте срещи, уговорки, правите досадни малки грешки, които не сте правили преди, ставате все по-малко взискателни и все по-невнимателни към работата си. Стресът несъмнено си казва думата. Послушайте го.

 1. Вечно сте уморени

Преди уикендите ви са били изпълнени с пътувания, излизания, срещи с приятели, спорт и прочие. Сега предпочитате да пролежите целия ден, без да правите нищо съществено. И най-лошото – когато уикендът приключи, летаргията и умората не изчезват, а понеделникът е истински ад. Учените наричат това емоционално изтощение и го определят като един от основните признаци на прегарянето.

 1. Съмнявате се в себе си

Вършите много работа, стараете се силно, а „накрая на деня“ се чувствате страшно неудволетворени, сякаш не сте постигнали нищо. Постоянно намирате кусури в това, което правите и сте недоволни от резултатите. Това е класически симптом на прегарянето, който е удивително постоянен и се проявява навсякъде – от атлети до лекари.

 1. Постоянно ви е зле

Имате неизменно главоболие, което ви придружава всеки ден? Коремът ви ръмжи по-силно от бясно куче всяка сутрин, оправяйки се и на път за работа? Лекарят ви казва, че всъщност ви няма нищо, но дискомфортът продължава. Може би защото основата му е на първо място в главата ви, а не във вирус или настинка. Учените твърдят, че при тежки прегаряния, психическата умора може да се отрази и изроди в проблеми с физическото ви здраве. И признаците може да са всякакви – от чувство за настинка до проблеми със сърцето или тежки, мигренни главоболия.

Ето и няколко „лекарства“ срещу тази така упорита и разпространена болест – прегарянето.

 • Започнете по-чести срещи с приятели, с които винаги се забавлявате силно. Това ще ви откъсне, без да се налага да взимате отпуск и да пътувате, но пък със сигурност ще ви ободри.
 • Направете нещо хубаво за себе си – отидете на спа терапия, посетете концерт на любим изпълнител, купете си нещо, което отдавна сте искали. Поглезете се, накратко.
 • Намалете или преразпределете задълженията си. Ако допускате грешки в работата си, най-вероятно сте се заели с твърде много задачи. Отстранете тези, които бихте могли, за да възвърнете концентрацията и продуктивността си.
 • Споделете състоянието си с вашия супервайзър. Нека той е наясно какво се случва с вас, какъв е проблемът и евентуално – как би могъл да ви съдейства. А ако бъдете открити и честни към него, бъдете сигурни, че той ще ви влезе в положението и ще опита да ви помогне.
 • Поставете си нови работни цели. Често прегарянето може да дойде не само след много работа, но и след много работа върху едно и също нещо. Еднообразието е враг номер едно, избегнете го като разнообразявате максимално професионалната си рутина.
 • И в крайна сметка – вземете си ваканция. Пътувайте – отидете на любимо спокойно място или някъде, където да се разбиете от купон, в зависимост накъде ви тегли. Почивката може да бъде както активна, така и пасивна. Във всеки случай обаче е напълно задължителна.

Бъдете нащрек! И предприемете незабавни действия, ако забележите някои от „червените флагове“ на преумората.

Свързани публикации