6 признака, че сте имали успешно интервю за работа

pexels-photo-429248

Нека признаем – едно от нещата, които най-много ни подлудяват след интервю, е именно очакването на обратната връзка от срещата. Дали сме се справили добре, дали ще бъдем поканени за следващ етап, дали ще ни предложат работа? Това може да се проточи с дни, дори със седмици, което определено е напрягащо, особено пък ако имаме усещането, че сме се справили добре („Тогава защо не се свързват с мен?“ се питаме постоянно). Вярно е, че никога не можем да бъдем на 100% сигурни в това как сме се представили и какъв ще е развоят на събитията, но има определени признаци, които могат да ни насочат. Ето какво е важно да търсите, за да имате предварителна идея дали сте се справили добре с интервюто и дали да очаквате следващата покана.

  1. По време на разговора чувате „когато“, а не „ако“

Докато тече интервюто, рекрутърите или мениджърите избягват да използват твърде конкретни фрази и често генерализират, използвайки изрази като „би било“, „ако“ и т.н. с идеята да не дават твърде големи надежди на кандидатите на такъв ранен етап. Но ако вашето представяне е убедително и вашият профил запълва добре предлаганата позиция, много е вероятно неусетно от „ако“ да преминат на „когато“ (например: „Когато започнете работа, ще имате индивидуално обучение в продължение на…“). Ако чуете това, означава че сте една стъпка по-близо.

  1. Следете какво казва езикът на тялото

Или иначе казано – следете за малките, почти незабележими движения. Дори да се опитват да бъдат безизразни и сдържани, жестовете могат да покажат ентусиазма на интервюиращите. Например – честото одобрително поклащане на глава, издаване на звуци („ммм“) в знак на съгласие, жестове на ръце и т.н. издават позитивна нагласа и интерес.

  1. Разговорът става неформален

Познаваме обичайния формат на интервютата за работа – следва се една типична рамка с въпроси и отговори, която макар и да варира, има една унифицирана структура. Ако в един момент разговорът излезе от тази рамка – от бизнес страната – и премине в други теми, които не са непосредствено свързани с работа, то тогава бъдете сигурни, че сте в добра посока. Това показва, че сте грабнали интереса на човека срещу вас и че комуникацията с вас им е приятна. Това само по себе си пък показва, че преминете ли в такъв тип разговор, те вече не тестват вашата експертиза, а искат да разберат повече за това какъв тип човек сте и как ще се впишете в екипа. Стигнете ли дотам, позволете си да си отдъхнете.

  1. Показват, че харесват това, което чуват от вас

В някои случаи, когато сте направили силно впечатление, интервюиращият директно може да покаже, че е има позитивно отношение към вас. Затова е важно да давате примери от вашата практика, с които да демонстрирате уменията и опита, които сте заявили във вашето CV. След такъв пример е вероятно да чуете “Да, точно това ни трябва за настоящата позиция“. Така можете да бъдете сигурни, че почти сте получили покана за работа.

  1. Срещате се и с други членове на екипа

Представете си ситуацията, в която сте интервюиран от един човек в офис. След края или дори по време на интервюто, забелязвате, че сте запознавани с различни хора от екипа, които работят наоколо. Нещо повече – случва се и целенасочено да бъдете запознати с някой конкретен – например от вашия бъдещ отдел, пряк супервайзър или колега, с когото се очаква да работите в по-тясна колаборация. Ако тези неща започват да се случват, бъдете сигурни, че сте харесани от мениджъра и започвате да бъдете представяни и на другите в офиса, за да могат те да ви оценят и дадат обратна връзка към него.

  1. Интервюто продължава повече от обявеното

Можете да си представите колко е трудно да се вместят толкова много срещи с кандидати в графиците на мениджърите. Това директно идва да покаже, че ако интервюто ви продължи повече от предвиденото, а разговорът се разпръсне в различни интересни теми (едновременно свързани с работата и вашата индустрия, но и странични) значи сте спечелили човека срещу вас. Ако видите, че става така, може да си тръгнете спокойни и да очаквате така желаното обаждане.

Свързани публикации