6 високоплатени професии, с които можете да замените настоящата си работа

6 високоплатени професии, с които можете да замените настоящата си работа

Добрата новина е, че времето, в което хората прекарваха целия си зрял живот на една и съща работа, отмина. Вече не е необходимо десетилетия наред да се трудите в едно и също професионално поле, ако то не ви носи удовлетворение. Понякога сменянето на посоката на кариерния ви път не е особено драматично събитие, изискващо дълго време и непрежалими жертви.

Някои професии изискват придобита степен на висше образование в областта, а други – специални сертификати. Има и други роли, които са подходящи за хора с различни школовки, но с бизнес нюх и с интерес към усвояване на нови умения. Това са шест високоплатени професии, които отговарят на тези условия.

  1. Анализатор на данни

В случая с анализа на данни хубавото е, че това е сравнително нова професия, обхващаща широко поле от дейности, т.е. предполагаща допълнителна вътрешна специализация на труда – проучване на данни, визуализиране на данни и т.н. Това означава, че има по-голям шанс квалификацията и досегашният ви опит да се окажат приложими в новото поприще. Освен всичко останало, с курсовете, които са достъпни онлайн и офлайн, имате възможност да осъществите по-плавен преход между позициите, без да се налага да напускате работа, за да учите.

  1. Мениджър социални медии

Обичате ли да използвате новите медии – Instagram, Twitter, Facebook, Pinterest, за да разказвате завладяващи истории? Отдадени ли сте на целта да изградите свой бранд и мрежа от последователи? Забелязвате ли дребните детайли, които привличат вниманието на хората и ги карат да се заинтересоват от информацията, която им предлагате? Искате ли да ви плащат, за да го правите? В такъв случай може би това е новата работа, която търсите. Няма да печелите милиони в самото начало, но ако се окажете добър в сферата и заслужите своето място на големите пазари, заплатата ви може да е страхотна.

На първо място трябва да се уверите, че личните ви акаунти са на необходимото ниво. Естествено, да сте добър мениджър социални медии не означава просто да събирате стотици лайкове на снимките от семейната ваканция. За старт предложете доброволния си труд на по-малка организация, която има интерес някой да поддържа страниците й в социалните мрежи. Така ще натрупате полезен опит.

  1. Специалист по набиране на средства

Организациите с идеална цел, образователните институции, болниците се нуждаят от постоянен поток от финансови средства, за да оцелеят. Затова са склонни да плащат добре на човека, който се занимава със сметките и води преговорите за получаване на финансиране и най-вече дарения. Поне в някои държави. Но и у нас има организации, които осъзнават нуждата от подобен специалист.

Ако планирате преход към тази професионална сфера, най-добре е да имате опит в продажбите или в маркетинга. Това да накарате хората да бъдат щедри е огромна част от работата и убеждаването не е лесна задача. Трябва да сте способни да създавате и поддържате дълготрайни взаимоотношения, както и да привличате доброволци за вашата кауза.

  1. Софтуерен инженер

Няма да е пресилено, ако кажем, че всеки търси добър софтуерен инженер. Свободните позиции се откриват с невероятно темпо. Знаете това. Онова, което не знаете, е, че не е необичайно за хора без традиционно образование в тази област да осъществят скока към новата кариера успешно. Причината е, че за да практикувате софтуерно инженерство, се нуждаете от конкретни умения и знания, които могат да бъдат научени. Някои хора се самообразоват, други се възползват от различни курсове, а трети научават всичко, което им е необходимо в работата, по време на фирменото обучение. Който и вариант да изберете, уверете се, че работите по проекти, които после ще можете да покажете на рекрутърите.

  1. Анализатор на пазара

Всеки мисли, че е компетентен по тази тема, нали? В този консуматорски свят никога не е имало по-голяма нужда от узнаване на мотивациите на купувачите. Ако имате опит с анализа на данни, с писането на отчети за резултати от проучвания или със събирането на информация, то вече притежавате някои от уменията, необходими в това поле. Но не става дума само за данни, ще ви трябват и други умения. Ключов е опитът в продажбите и връзките с клиенти. Важно е също да сте любопитни, да имате въображение и да сте методични.

Започнете, като наблюдавате фирмата, в която в момента работите. Какви маркетингови инструменти използва? Задавайте въпроси. Демонстрирайте внимание към детайла, способност за критично мислене, искрен интерес към анализа на събраната информация.

  1. Финансов съветник

Много голяма част от експертите в тази сфера признават, че тя не е била първият им избор на професия. Не само магистрите по икономика, финанси и бизнес стават специалисти по финансово планиране. Интересно е, че завършилите психология са едни от най-добре подготвените за работата. Не става дума само за боравене с числа.

Хората имат нужда от помощ, за да организират бюджета си. Ако ви бива в това, възнаграждението ви ще бъде задоволително. Разбира се, ще трябва да преминете през специализирано обучение. В някои държави ще ви бъде необходим и лиценз. Много голяма част от финансовите съветници са на свободна практика, което е допълнителна възможност за личностно развитие.

Свързани публикации