7 черти на добрите лидери

StockSnap_E42YIIC1W8

Всеки лидер е заслужил мястото си с определени професионални умения, но не всеки е наистина изключителен в тази своя роля. Ето кои са качествата, характерни за най-добрите.

  1. Емпатия

Най-добрите лидери са тези, които наистина могат да осъществят връзка със своите служители на личностно ниво. Демонстрациите на разбиране, както и социално приемливите реакции към чувствата на другите, са голямо предимство за един лидер и определено водят до подобряване на взаимоотношенията.

  1. Увереност

Кой има доверие на хора, които сами не вярват в себе си? Лидерите, които с поведението си показват тиха самоувереност, получават уважение. Важното е винаги да показвате, че знаете какво правите.

  1. Отговорност

Колкото повече се изкачваме по йерархичната стълбица, толкова по-лесно става да делегираме задачи, вместо сами да се заемем с тях. Колкото по-отговорен един ръководител държи себе си за случващото се в екипа, толкова повече уважение ще спечели от колегите и подчинените си.

  1. Осведоменост

Добрите лидери имат сетива за случващото се около тях. Те искат да знаят повече, дори това да означава, че трябва да положат повече усилия. Осъзнаването къде се намира шефът в корпоративния пейзаж и съответно борбата с този стереотип спечелва хората на страната на техния ръководител.

  1. Позитивна нагласа

Запазването на позитивната нагласа, особено в ситуации, в които нищо не се развива по план, определено е черта на изключителния лидер. Да сме способни да определим кои ситуации изискват повече позитивна енергия – и най-вече да я осигурим, това е точка, по която не е зле всички да поработим.

  1. Фокус

Ефикасните лидери знаят как да поддържат духа в екипа, като показват на членовете му, че следват ясна посока и са фокусирани върху резултатите. Напомняйте на хората си за мисията на организацията през целия път към крайната цел, за да знаят къде отиват и какво могат да направят, за да стигнете заедно там.

  1. Вдъхновение

Най-добрите лидери са в състояние да обединят в една група различни хора и да ги накарат да работят заедно, колкото и да е трудно понякога. Ключът е в умението да вдъхновявате хората. Как иначе биха ви последвали?

Свързани публикации