7 полезни клавишни комбинации за по-поносим офисен живот

комбинацияВсички, които могат да прочетат този текст, са обединени от една обща особеност – справят се с компютър. И е твърде вероятно да го ползват ежедневно за работа и забавление.

А какво установяват компютърните потребители с времето? Разни неща (например – софтуерът винаги е бъгав, интернет става все по-заразен, мониторът започва да се вижда трудно, ако не го почистваш поне веднъж месечно), сред които по някое време идва и прозрението, че можем да работим по-бързо, ако знаем как. А това „как“ намира отговора си в прословутите „шорткъти“ или клавишни комбинации. Да движиш постоянно мишката е досадно и уморително, особено при 35 градуса през лятото. Пък и съвсем друго ниво на професионализъм започва да се забелязва, ако човек знае как да пипа по клавиатурата с няколко пръста едновременно. И така, да си припомним най-полезните клавиши и комбинации от клавиши, както и да научим някои нови и много полезни. Хубаво е и може да ни спаси от уволнение, ако имаме шеф досадник, надничащ зад рамото ни в монитора.

 

Класиката – Ctrl-C, Ctrl-X, Ctrl-V

Това вероятно са първите шорткъти, които се учат от новобранците. И е напълно разбираемо – вършат чудесна работа в почти всеки аспект от употребата на компютър. И ние ги ползваме здраво – да местим разни текстове, да бърникаме по HTML кода и да плагиатстваме бързо.

 

Въвеждане на данни за профита: Tab

В повечето приложения Tab клавишът мести фокуса между отделните полета на екрана. Това е много безполезно в интернет, като се има предвид, че сайтовете са мислени за употреба с мишка и с оглед на тъжния факт, че повечето страници са редени от пияни непрофесионалисти със странно чувство за ориентация. Но пък Tab-ът е страшно полезен, когато трябва да „набиваме данни“ с голяма повторяемост из разни таблици. Ние го ползваме неуморно, когато си попълваме базата със CV-та и при два други случая, които са фирмена тайна.

 

Да се махаме оттук: F6

В повечето браузъри F6 маркира полето за въвеждане на URL адреси и по този начин ви позволява да напишете бързо ново URL и да напуснете настоящия сайт (което не е разумно да правите в момента, защото ще изпуснете невероятната възможност да дочетете тази толкова полезна статия). Като добавите към този шорткът и стандартната функция autocomplete, притичването от сайт на сайт става много бързо занимание, за което обикновено се нуждаете само от 2-3 натискания на букви.

 

Анти-шеф комбинацията: Alt-Tab

Любимата комбинация на кръшкащите от работа. Alt и Tab бързо превключва между различни активни прозорци. Използва се от всички технологично просветени люде, за да се реагира, когато шефът започне да наднича към монитора. Защото не е добре той да вижда, че сте в онлайн игра, все пак. (Отне повечко време писането на този раздел от статията, защото си онагледявах написаното с въпросната комбинация и едвам открих таба на Word, сред хилядите отворени приложения.)

 

Шефско затваряне, ама наистина от типа „Like a Boss“: Alt-F4

Тази комбинация (и братовчедът ѝ Ctrl-W) затваря изцяло програми. Което си е полезно, основно по същите причини, посочени в горния раздел – реагиране срещу досаден шеф от типа „control freak“ с обсесия за микроменажиране. (Ако видите колега да седи в пълна готовност за натискане на комбинацията, по-добре не поглеждайте какво точно има на десктопа му в момента.)

 

Научете правописа, а ако не можете…: F7

В повечето текстообработващи програми (не че някой ползва друго освен Word), този бутон извиква функцията за проверка на правописа. Запомнете го добре, защото е страшно досадно да се четат милиони неграмотни текстове ежедневно. Бъдещите поколения ще ви благодарят, че не сте оставили малограмотно написани истории след себе си, а клиентите ще могат да си отдъхнат още днес, вместо да се опитват да разберат какво значи „макло ас да кажъ“. Нъл така?

 

Нееееее! Добре де, поправимо е: Ctrl-Shift-T

Винаги се случва така, че си затварям неволно целия браузър, точно когато съм си оставил десет отворени таба за четене по-късно. Умирам от яд. Но не е толкова лошо, ако сме честни – горната клавишна комбинация възстановява браузъра в оригиналния му вид с всички табове, а върши работа и да отвори последния таб, който сме затворили. Работи при Chrome, за други браузъри си проверете сами.

 

При тези температури нямам сили да ви информирам за повече трикове и хакове, но ако намеря достатъчно вътрешна мотивация (и междувременно получа обилни дарения през paypal като благодарност за този програмен текст), може да ви разкажа някога и други истории от тайния живот на клавиатурите.

Свързани публикации