Да приемем ли контрапредложението при планирано напускане?

Представете си следната ситуация. Работите в дадена компания от дълго време. Един ден, поради някаква известна на вас причина, решавате да напуснете. Може да сте си намерили по-добре платена позиция, може да мразите настоящия си шеф, може да искате да смените попрището – всъщност вариантите са много и различни. Факт е, че планирате да се махнете от настоящата си месторабота.

В тази ситуация и на този етап, само едната страна от подписания трудов договор е взела решението за раздялата и това сте вие. Възможно е шефът ви да разпише молбата за напускане и да се разделите мирно и почти хармонично. Друга възможност е да получите скандал, заплахи или грубо отношение в отговор на плана ви. Но не е изключено и сценарият да се разиграе по трети начин и това е ситуация, която изисква от вас някакво обмисляне и ново планиране. А именно – шефът ви да ви отправи контраоферта и да поиска от вас да останете. При това, при нови условия – по-висока позиция, по-добра заплата, гъвкаво работно време или нещо четвърто. И тук се налага да реагирате подобаващо. Въпросът е ще останете ли, ще се съгласите ли на контрапредложението?

Възможно е да приемете, но също е възможно и да откажете. Кариерният експерт Ейми Бейтман ще ви разкаже защо единият от двата варианта е по-добър и реалистичен. Разбира се, решението си остава ваше, но ще е разумно да вземете под внимание нейните думи, тъй като богатият ѝ опит ѝ дава възможност да предвиди възможните последици и да ви предупреди за тях. Чуйте споделените съвети и преценете за себе си!

Свързани публикации