Да сменя работодателя или да избера съвсем различна кариера?

Да сменя работодателя или да избера съвсем различна кариера?

Всекиму е познато това усещане за безпомощно потъване, когато в неделя вечер остават само няколко часа свобода до неминуемото възвръщане в офиса. И понеже ви е познато, знаете също, че изкушението да захвърлим всичко и да напуснем работа незабавно е изкушавала съзнанието ни неведнъж. И не само конкретната работа – желанието понякога е да напуснем цялата бизнес сфера, в която оперираме. (Някои дори са се отдавали на съблазанта и дълго време са се скитали безработни след това.) Именно толкова ужасен е понеделникът, няма какво да го увъртаме.

И макар на почти всекиго да се е случвало, не е съвсем ясно дали конкретният офис, конкретните колеги или всичко свързано с характера на работата ни провокира подобни неприятни усещания. А е особено важно да си отговорим на този въпрос, преди да предприемем каквито и да е действия, ако не искаме да съжаляваме. И ако не желаете това да се случи с вас, смислено е да си зададете следните въпроси, преди да преминете към действията.

Бихте ли били щастливи, ако вършите същата работа на друго място?

Този въпрос изниква доста ясно и без подсказване. Но иска споменаване, тъй като негативните усещания при мисълта за идващия понеделник така замъгляват разума ни, че понякога не си даваме сметка за факта, че всъщност обичаме нещата, които правим, само компанията е отвратителна. Та си струва да се отдели време и да се порефлектира върху питането за разликата между работата и конкретната позиция.

Може и да звучи малко средношколско но си струва да систематизирате малко нещата. Разделете един лист на две колони и в едната запишете нещата, които харесвате в работата си, а в другата, нещата които мразите. Ако се окаже, че мразите неща, които не са част от задълженията ви, а са част от средата, ще се уверите, че сте „узрели“ по-скоро за смяна на бранша, нежели за смяна само на работодателя.

Има ли смисъл кариерата ви?

Всяка работа има някакъв смисъл. Важното е да го откриете, ако не е съвсем очевиден. Явно, лекарите знаят смисъла от работата си. И пожарникарите. И учителите. Но счетоводителите например, често не го виждат. Говорим за по-крупната картина, не за дребните причини да се прави нещо. И естествено, ако не виждате много смисъла в работата си, лесно можете да стигнете до извода, че е време да сменяте работодателя. Но е по-добре първо да си помислите, какво означава за вас „смисъл“.

Можете спокойно да приемете факта, че съществува такова нещо, като „правилната работа в неправилната фирма“ и обратното. За жалост има и случаи, които се отнасят до двойно отрицание – неправилна работа при неправилен работодател. Сценариите са различни за различните хора. Затова е разумно да си зададете няколко не съвсем прости въпроса, които ще ви сложат на „правилното рафтче“.

Дава ли ви работата възможност да използвате способностите си по уникален начин? Има ли компанията ви и нейният продукт такава уникална мисия и ценност, че да не можете да си представите да работите нещо друго? Четете ли в свободното си време неща, които повишават компетенциите ви? След всички тези питания, ще имате малко по-ясна картина пред очите си.

Често ли ви се случва да ви е толкова неприятно от предстоящия понеделник?

Случвало ли ви се е да отидете да работите на страхотна позиция в страхотна компания, само за да се почувствате след три месеца пак толкова зле? Случвало се е на повечето хора. Принципно има много прехвалени позиции, които имат по-голяма слава от действително заслужената, но ако системно се оказвате на такива позиции, може би е време да се огледате и да си помислите, дали проблемът не е във вас.

Нормално е да не сте много ентусиазирани от работа, която не ви въодушевява особено. Но преди да направите решителната крачка, помислете, дали сте наистина подготвени да осъществите реална промяна. Никак не е лесно да зарежете една добре платена работа или дори цяла една бизнес ниша. Но ако сте уверени, че това е правилното решение, макар и после да трябва да извървите един доста дълъг път на новото поприще, рано или късно ще осъзнаете, че си е струвало и вече се намирате на чист кариерен друм, който не ви отвращава.

Свързани публикации