Един пост… и край на кариерата ви

Социалните медии дават огромни нови възможности за изява и реализация на милиони хора по света. Както всеки инструмент за публично влияние обаче, и те си имат своя тъмна страна. Необмисленото боравене с тях е като жонглиране с граната – една грешка може да струва цялото ви професионално бъдеще.

Чували сте за случаи на хора, уволнени, защото неразумно са качили снимка от брега на морето или някой бар (например), докато официално са в болнични. Други си позволяват безвкусни или дискриминационни шеги, от които работодателят им иска да се разграничи веднага, за да не вреди на имиджа на фирмата. Или дори шеги за самите си шефове. Или пък публикуват пиянски снимки (спомнете си случая със зам-министъра на туризма, която бе освободена от длъжност преди броени дни заради такава снимка, макар и качена не от нея) .

Въобще публичността ни в момента е достигнала такава фаза, че вече на всеки се налага да се грижи за личния си имидж – най-малкото понеже работодателите винаги проверяват миналото ви и трудно ще скриете грешките си. В Япония все още стотици на година се самоубиват заради кариерни грешки или безработица.

Надяваме се, че в Европа няма да стигнем до такива крайности, но вече е нормално да се замислите за изграждането на персоналния си бранд. Основна част от това се пада на онлайн идентичността ви, защото тя е достъпна за най-много хора – безброй могат да видят постовете ви в Туитър и Инстаграм, включително хора от съвсем различни социални среди и култури, и не е сигурно, че те ще разберат тънкото ви чувство за хумор.  А стъпването накриво вече е толкова публично, че предизвиква вълна от обществено осъждане без аналог в мащаба. Онлайн вече всеки е потенциален съдия и потенциален подсъдим.

Чуйте повече за мащаба на проблема от Джон Ронсoн, авторът на „Мъжете, които се взират в кози“, който говори пред TED в Лондон във връзка с новата си книга, посветена на феномена на публичното осъждане в интернет.

Свързани публикации