Една проста стратегия за по-добра работа в екип

Една проста стратегия за по-добра работа в екип

Колко пъти ви се е случвало, когато обсъждате с колегите си даден проект или задача, да започнете почти моментално да се „надцаквате“ за това кой е по-прав по отношение на това какъв метод на работа да предприемете? Както вие, така вероятно и всеки един човек от екипа ви, е убеден в своята правота и така оперативките минават в безкрайни опити за убеждаване. А тези ситуации, вероятно ще се съгласите, обикновено са свързани с напрежение, разпалени спорове, повишаване на тон и обвинения, докато не се стигне до нечие засегнато его. И пълна липса на единодушие.

Не се безпокойте – това е обичайно, дори нормално, и се случва често. Но не води до нищо добро. За щастие, този процес може да се преобърне и подобри с три много лесни стъпки, с които да стартирате всяка една оперативка:

  • Установете общите цели – бъдете сигурни, че всички желаете да постигнете един и същи резултат. Запишете очакванията като точки, ако трябва, но нека са ясни и фиксирани.
  • Работете с факти – това, което най-често може най-добре да зададе посоката, са фактите. Цифрите и статистиката показват каква е реалността и с какво трябва да се съобразите.
  • Изградете представа за успех – как виждате и измервате всички успеха на дадения проект или задача? Поговорете за това и го установете единодушно.

Повечето хора често забравят тези три важни точки, а хвърлят цялото си внимание и енергия върху това да убедят другите в правилния за тях метод на работа. Истината е, че има различни подходи и обикновено най-добрият от тях е въпрос на лична гледна точка, която се защитава трудно. Но! Ако изходната точка не е методът на работа, а общите цели, фактите и представата за успех, то пътят, който трябва да следвате, ще се разкрие сам, независимо от индивидуалните предпочитания. И когато тези три важни точки са обсъдени от всички, а визията за тях е консенсуална, то ничие его не би трябвало да бъде засегнато от това, че е избрана различна оперативна посока. А дори и да има възражения, това което сте изяснили черно на бяло, ще говори само за себе си. Фактите са си факти. И за да бъде проектът ви успешен, трябва да се съобразите с тях.

Затова, вместо да убеждавате всеки от екипа си и да водите безкрайни методологически битки, опитайте тази стратегия за колективна работа и вижте как ще се променят както комуникацията между вас, така процесът на работа и крайният резултат!

Свързани публикации