Изкуството да бъдем приятели с шефа си (без да прекрачваме границата)

Изкуството да бъдем приятели с шефа си (без да прекрачваме границата)

Несъмнено това е едно от най-големите предизвикателства пред всеки един служител – как да подържа топли и приятелски отношения с шефа си, без да настъпва „болезнено“ йерархичната граница и да създава нежеланото за никого впечатление на „подлизурко“? А установяването на един такъв контакт е важно – първо, защото едно такова приятелство улеснява комуникацията между вас и шефа ви, което обикновено води до по-ясен поглед върху целите и задачите, но и създава изключително по-приятна работна атмосфера, в която йерархичната стълбица вече не е така натрапчива, потискаща и тоталитарна. Ето няколко полезни съвета как да подходите, ако искате да създадете тази така важна връзка.

  1. Спестете му лудешките, лични истории

Понеделник сутрин около кафемашината сте и всеки разказва за своите приключения през уикенда. Това е окей, когато е чисто колегиална среда, но тези истории не е добре да достигат до шефа ви. Вярно, това е вашето свободно време и вашият личен живот и никой няма право да ви съди, но е много вероятно той да си извади заключения за вас и вашето поведение, които да не подействат добре на имиджа ви. Това дори не е нарочно – хората съдят останалите около тях несъзнателно и често изграждат впечатления върху този тип размисли.  Постарайте се да не създавате поводи за това на вашия мениджър – колкото и да е добронамерен към вас, вероятно няма да успее да овладее мисъл като „Уау, не бих си представил, че тя/той може да направи чак нещо такова…“

  1. Нека той води

Когато се въвлечете в разговор с шефа ви, оставете го той да насочи дискусията в определена посока. Важно е да му дадете това пространство, защото той вероятно има конкретна идея какво би искал да обсъди с вас. Не се натрапвайте и не опитвайте да отбягвате теми за работа, например, след като сте в почивка и искате да се сближите с него. За него може да е нужно да поговорите за някой проект, нова идея, експеримент или каквото и да било свързано с работата ви – да получи обратна връзка от някой във вашата позиция. Вероятно след това разговорът ще тръгне в абсолютно свободна посока, която тогава вие може да изберете. Но нека първите стъпки са негови/нейни.

  1. Знайте границите си

На всеки от нас се е случвало просто да пожелае моментално да отиде в кабинета на шефа си и да му се разкрещи за толкова много неща – нов краен срок, неприятен колега, непосилна задача или каквото и да било свързано с работата. Много е вероятно да сте напълно в правото си на тези оплаквания. Също толкова вероятно е това, което се случва, да не е по-пряка вина на шефа ви и той да се чувства също толкова неприятно, колкото и вие. Затова, преди да избухнете за каквото и да било пред него, дайте си малко време и се успокойте, премислете отново това, което желаете да обсъдите, и му го поднесете възможно най-уважително и спокойно. Невъздържаните реакции обикновено белязват имиджа ви за дълго и ще са голяма пречка в сближаването ви с вашия мениджър. Избягвайте ги.

  1. Не споделяйте с него нищо, което не искате да запомни

Изкушаващо е, когато, например, вашият мениджър е на едно мнение с вас за нещо лошо, което се случва с компанията или някой настоящ проект. Това че той е съгласен с вас ви нахъсва да споделите повече и повече от това, което мислите – детайлно и абсолютно неподправено. Не забравяйте обаче, че след тази ситуация, той все още ще бъде на своята лидерска позиция и – когато след някой и друг ден раздразнението му отмине – вашите думи все още ще са в главата му, а тогава нещата може да са се променили. Важно е да бъдете искрени, но не забравяйте да бъдете и дипломатични – има множество начини да споделите мнение, без да изпадате в крайности.

Свързани публикации