Как да бъдем психически несломими?

Как да бъдем психически несломими?

Всяка водеща, отговорна позиция в професионалната сфера, изисква определен набор от знания, умения и опит. Доброто образование и сериозният стаж са необходима основа. Но заедно с този тип качества, добрият лидер трябва да притежава и други – търпение, постоянство, толерантност и, разбира се, психическа издръжливост. Една отговорна позиция идва с немалък товар след себе си – задълженията, които падат върху вас често изглеждат безкрайни, а отговорността – огромна. За да се справите умело с тази сериозна работна динамика се изисква голяма ментална сила, която да не ви позволи да прегорите още след първия месец. Ние смятаме, че както и физическата издръжливост, така и психическата, може да се съгради с подходящата нагласа и „тренировка“. Следват няколко полезни съвета, които да ви помогнат в процеса на каляване.

  1. Фокусирайте се върху това, което ви мотивира

Обикновено нещата започват да излизат извън контрол, когато – така да се каже – изпуснем юздите. В ситуация на извънредно напрежение започваме да губим от поглед целта си, която е основен мотиватор на дейността ни. Каквото и да се случва обаче, опитвайте се да останете фокусирани върху нея. Припомняйте си често накъде сте тръгнали и какво искате да постигнете – дори в моменти на спокойствие и на подем, не спирайте да отправяте поглед към вашата основна мотивация. Колкото по-често го правите, толкова по-лесно ще ви бъде да се задържите здраво за нея, когато стане напечено.

  1. Научете се да игнорирате

Начинът ви на мислене и перспективата, през която приемате обкръжаващия ви свят, са ключови за изграждане на твърда психика. Важно е да създадете една своеобразна избирателна пропускливост на отношения спрямо вас. Колкото по-сериозни стават начинанията ви, толкова повече хейтъри ще насочат стрелите си във ваша посока. Не позволявайте на този тип мнения да стигнат до мотивацията ви и да започнат да я рушат. Докато градивната критика е полезна, нужна и стимулираща, то директните злобни нападки, които нямат сериозно основание, не целят да ви помогнат, а да ви сринат. Научете се да различавате двата типа мнения и пропускайте вторите да прелетят покрай вас със снизходителна усмивка. Така ще запазите мотивацията си непокътната.

  1. Грижете се за тялото и ума си

Както споменахме по-рано – колкото по-отговорна е позицията, толкова повече задължения идват с нея. Допълнителните часове работа, нуждата от полагане на повече усилия, са неизменни. Със сигурност това ще се отрази на свободното ви време. И въпреки това – изключително важно е да се осъзнае важността на почивката и да се изгради максимално добър баланс работа-личен живот.  Важно за един човек на такава водеща позиция е присъствието на някакъв тип хоби в личния живот, на което да е отдаден до такава степен, че заниманието с него да му гарантира истинска почивка и генерално презареждане на батериите. Днес, предвид невероятната динамика на корпоративния свят, все повече хора ориентират личните си интереси към различен тип планински дейности и спортове. Без значение дали става въпрос просто за преходи сред природата или екстремни планински дейности, това е начин за активна почивка, която действа положително на тялото и ума едновременно. Намерете своето такова хоби и се вглъбявайте в него, колкото се може по-често. Това ще снеме напрежението от вас и ще донесе спокойствие. Така ще достигнете стабилно психическо състояние и хармония.

Свързани публикации