Как да бъдем в крачка с постоянно променящия се пазар на труда?

Как да бъдем в крачка с постоянно променящия се пазар на труда?

Днес всичко се променя с невероятно темпо – технологиите, принципите на работа, мениджмънтът, маркетингът. Постоянно навлизат нови тенденции, с които всеки професионалист в даден бранш трябва да е добре запознат, за да не изостава извън редицата на първенците. Това е важно както за тези, които са на пазара на труда, но и за всички онези, които са намерили своята професионална ниша, но трябва постоянно да се актуализират и да показват, че заслужават тази позиция. Ето няколко полезни съвета:

  1. Следете новите технологии

В нашия свръхтехнологичен свят това е изключително важно. За добро или лошо, това важи не само на професионално ниво, но и на чисто социално – важно е да бъдете в крачка с основното развитие на технологиите днес, за да бъдете адекватни и конкурентно способни. По-широк поглед върху най-новите глобални тенденции като цяло е важен, но е задължително да познавате последните промени във вашата конкретна сфера на работа. Ако ви е турдно да влезете в крачка, помолете ваш близък да ви помогне или въведе, но в никакъв случай не изоставайте.

  1. Следете тенденциите във вашата индустрия

Всяка една професионална ниша си има своите формални и неформални канали на информация, чрез които бихте могли да разберете всякакви възможни нововъведения. Накратко – наблюдавайте „накъде духа вятъра“, как се променят нуждите на пазара точно във вашата ниша, какви са последните нововъведения, кои са основните играчи на вашата сцена и къде са по-добрите перспективи за развитие и прочие информация, която е нужна, за да сте наясно с професионалната си среда.

  1. Разширете мрежата си

Помните ли как отказахте да отидете на онова важно събитие, свързано с вашия бранш? Или онзи форум? Големият симпозиум, който смятате за скучен и досаден? Много от тези събития може действително да не са толкова интересни, но техният най-голям плюс се намира в чудесния нетуъркинг, който може да осъществите. Това са срещи, на които бихте могли да установите контакт с хора от бранша, които на един или друг етап могат да се окажат изключително важни за вашето кариерно развитие. Добрата мрежа винаги е нещо, което може да ви бъде от огромна полза, а тя се създава именно чрез такъв тип нетуъркинг събития.

  1. Подобрете уменията си с курсове

Ако имате усещането, че сте изостанали повече, отколкото бихте могли да наваксате сами, то запишете се на курс, свързан с вашата сфера на дейност, който да ви помогне да се актуализирате. Днес изборът е безкрайно голям, а интернет позволява и страхотната опция за онлайн обучение, което би могло да бъде съобразено със свободното ви време. Това е бърз и лесен начин да усвоите важна информация, която иначе трябва сами да се опитате да откриете по метода проба-грешка, който е „поучителен“, да, но трудоемък и времеемък.

Във всеки случай не забравяйте, че това да сте актуални днес е едно от най-силните ви „качества“ като професионалист и една от най-привлекателните черти за потенциални работодатели, партньори или клиенти.

Свързани публикации