Как да избягате от всекидневната рутина

0W7Z7LT35I

В някакъв момент всеки човек се чувства победен от тежестта на повтарящото се всекидневие. Липсва му сламката, за която да се хване, преди да се удави във еднообразието на делника. Това е точното време да си припомним кои са мотивите ни да се движим напред, кои са ползите от изборите, които правим, какъв е смисълът да продължаваме. Ето 10 съвета, които да ви помогнат да извадите себе си от дълбоките води на всекидневието.

  1. Открийте причините

Помислете защо чувствате, че всекидневните задачи са ви обсебили. Случило ли се е нещо по-особено напоследък? В съвременния свят, в който постоянно сте във връзка, по всяко време на денонощието сте онлайн, не е трудно да се почувствате претоварени, но понякога са налице специфични събития, които усилват усещането за безнадеждно еднообразие. Опитайте се да разберете кои са причините и те ще ви покажат пътя към изхода от положението.

  1. Съжалявайте, но за кратко

Скърбете. Жалете. Отдайте се на тъмнината. След това съзнателно престанете с това и планирайте следващия си ход. Мислите, че има модел, който се повтаря в подобни ситуации? Поучете се от него. Помнете, че всяка нова крачка ви доближава до нов шанс за успешен изход.

  1. Откажете се от съвършенството

Никой не е съвършен. Научете се да приемате фактите: успехът има степени и не е равнозначен само на съвършенството. Награждавайте се за успехите си. Не се сравнявайте с останалите. Помнете дългосрочните си цели.

  1. Не пренебрегвайте задълженията си

Не позволявайте на чувството, че задълженията са надвиснали над главата ви, да ви попречи да ги изпълнявате. Правете каквото е необходимо, дори понякога да не влагате душата си в работата. Завършвайте малките задачи и отбелязвайте тези свои постижения, независимо че не са грандиозни.

  1. Казвайте „благодаря“

Използването на „вълшебната“ думичка е изключително полезен навик. Опитайте се да казвате „благодаря“ на всекиго, който ви е помогнал с нещо. Свиквайки с тази реакция, ще оцените онова, което имате, и ще карате хората наоколо да се чувстват по-добре.

  1. Потърсете плюсовете извън собствения си малък свят

За кого можете да се зарадвате? Ако не се чувствате добре, опитайте да споделите чуждото щастие. Това ще ви накара да забравите за собствените си проблеми поне за малко. Още по-добра идея: доброволствайте с добра кауза. Има голям шанс усещането, че правите нещо значимо, да ви извади от всекидневната рутина.

  1. Стремете се да изграждате връзки

Ако позволите на рутината да ви погълне, ще се изолирате. Говорете с хората. Поемайте инициативата за комуникация по-често. Смислените работни контакти означават да излезете от офиса и да се срещнете очи в очи с партньори и клиенти. Превърнете контактите във връзки. Свържете някого, който си търси работа, с друг, който се нуждае от уменията на първия. Комуникирайте, дори без да имате пряка полза от това.

  1. Изхвърлете някои неща

Бъркотията подхранва усещането за всекидневна рутина. Нека си признаем – повечето от нас притежават твърде много вещи. Обмислете изхвърлянето на нещата, които не сте използвали през последните две години. Да се отървете от тях може да бъде освобождаващо както психически, така и физически.

  1. Вземете си почивка

Претоварването на ума може да го задръсти. Разхождайте се, посещавайте приятели, тренирайте. Променете всекидневието си чрез малките неща. Дръжте се различно и това ще ви даде изцяло нова перспектива.

  1. Подобрете уменията си

Научете нещо ново, за което все не намирате време. Може да го направите лично за себе си – най-после да се научите да свирите на китара, например. Можете да подобрите професионалните си умения – надградете способностите си в посока, която ви е чужда.

Не опитвайте всички точки наведнъж, за да не се окажете обзети от напрежението на очакването за генерална промяна в живота ви. Вслушайте се в съветите и ги прилагайте един по един, за да избягате от рутината на всекидневието.

Свързани публикации