Как да кажете на шефа си, че няма да работите по време на ваканцията

4OJDSDOEKU

Балансът между работа и личен живот е ключов както за щастието – вашето и на вашите близки, така и за успеха, който бихте могли да постигнете. Човешките сили не са неограничени и се нуждаят от презареждане. А какъв по-добър момент за заслужена почивка от лятото?

Изследвания, цитирани от Jill Schlesinger от Time, показват, че голяма част от служителите пренасят работата си на плажа/в планината/до басейна. Пълното откъсване от задълженията става все по-трудно с напредването на технологиите. Почти всички ние проверяваме служебния си имейл и по време на ваканцията.

61% от американците продължават да работят по време на ваканцията си. Проучване на Gallup показва, че служителите, които си организират ваканции по-често, са по-щастливи от онези, които не пътуват, но печелят повече пари.

При добро и навременно планиране на отпуска би трябвало да успеем да преборим невъзможността да се откъснем от работата си. Пълноценната почивка ще допринесе и за по-продуктивни професионални действия.

Ако в българското трудово законодателство са предвидени поне 20 дни платен годишен отпуск, то в САЩ дните са едва 10. Особено когато се налага да се откъснем от всекидневието за по-малък срок, е важно наистина да се отпуснем, да отделим време на близките си и да не работим по време на ваканцията.

Ето какво можете да направите, за да не предизвикате бедствие във фирмата, когато заявите на шефа си, че няма да работите по време на почивката:

  1. Определете колега, който би могъл да ви замести за всички спешни елементи от работата ви. Това, че вас ви няма, не означава, че работата трябва да спира. Уверете се, че този човек разполага с всичко, от което се нуждае, за да изпълнява вашите задължения, докато ви няма.

  2. Използвайте допълнителните функции на гласовата си поща и на имейла си. Съобщете на хората, че отсъствате, както и кога се връщате, към кого могат да се обърнат, ако случаят не търпи отлагане до вашето завръщане.

  3. За да избегнете да бъдете залети от писма, когато отново сте на работа, настройте филтрите на имейла си. Те ще ви помогнат да организирате и приоритизирате входящата си поща.

  4. Ако все пак се налага да се включите лично, изберете конкретно време през деня и уведомете хората кога ще бъдете на разположение или кога ще се свържете с тях, така че да могат да бъдат подготвени да обсъждат въпросите, които се нуждаят от вашето внимание.

Изследователите са открили, че ползите от почивката се изпаряват бързо, ако незабавно се връщаме към стреса в работата си. За да намалите неприятните емоции от прехода и да запазите доброто си настроение, приберете се с един ден по-рано, за не се чувствате притиснати и от домашните си задължения. И когато се нуждаете от презареждане, обръщайте се назад към хубавите преживявания и създавайте нови.

Свързани публикации