Как да направим бизнес пътуванията по-малко стресиращи?

Как да направим бизнес пътуванията по-малко стресиращи?

Пътуването по работа е един много особен ангажимент. От една страна то все пак си остава едно вълнуващо пътешествие, което ви дава възможност да прекарате няколко дни (или седмици, или месеци) на ново или интересно за вас място. Почти като екскурзия, биха казали някои, но всъщност не съвсем. Защото това е пътуване с цел – от вас се очакват конкретни резултати. Трябва да проведете срещи, да представите компанията си на събитие, да проведете обучение или консултация – вариантите са много. А това означава, че трябва да сте максимално ефективни – в планирането на пътуването, в програмирането на престоя си там, в бюджетирането. Често се случва така, че покрай целия хаос на подготовката и самото пътуване се оказва, че програмата ви е претоварена, предвидените дни за престой не са достатъчни, бюджетът е неправилно разпределен и трябва да правите компромиси, не сте имали време да проучите мястото на което отивате и прочие. А това може да превърне преживяването в един малък ад, който да снеме цялото вълнение от едно такова, макар и работно, пътешествие. Ето няколко тактики, които да приложите, за да намалите стреса, да постигнете най-добри резултати от своето пътуване и да му се насладите максимално.

  1. Уредете базисните разходи с мениджъра си предварително

Учудващо е, но все още често върху раменете на бизнес представителите пада организацията на цялото им пътуване, включително и по наемането на хотел, резервирането на билет за самолет и прочие. Разпространена е и практиката това да се случва с личните финанси на представителя, които впоследствие биват възстановени от компанията. Този подход обаче може да създаде много грижи и проблеми. Затова е важно всичко това да бъде уредено и предварително програмирано с вашия мениджър и платено директно от компанията, за която работите. Така ще знаете, че базисните разходи – за транспорт и хотел – са вече покрити и че разполагате, например, с точно определен режиен бюджет за пътуването. Това ще ви позволи много по-лесно да планирате престоя си, без да се налага да мобилизирате личните си финанси и да правите неочаквани и компромисни решения в последния момент.

  1. Пригответе само най-необходимия багаж

Врелите и кипелите пътешественици (не само в бизнес средите, а и тези, които го правят просто за удоволствие) винаги ще ви посъветват да пътувате с възможно най-малко багаж в себе си. Защото опитът учи – за никого не е приятно да „влачи“ куфар и раница постоянно зад себе си, особено ако пътуването му е дълго и предполага честа смяна на локациите. Опитните бизнес представители пътуват със средно голяма раница – такава, която влиза в размерите на ръчния багаж в самолет – в която носят най-необходимото. В началото може би ще ви е трудно да сведете желанието да вземете целия си гардероб само до няколко основни, но универсални дрехи и принадлежности, ала направите ли го веднъж, ще усетите разликата. И ще осъзнаете, че можете да се чувствате комфортно дори с малко багаж. А и не забравяйте – все пак отивате в цивилизацията, не някъде в Хималаите. Ако имате нужда от нещо допълнително, винаги може да си го набавите с лекота.

  1. Когато сте в чужбина, поддържайте график сходен на обичайния ви

Минаването от една времева зона в друга може да предизвика неприятен стрес за организма, особено ако у дома имате строго изградена рутина. Когато пътувате, старайте се да стоите възможно най-близо до ежедневния си график. Особено важно е да внимавате с часовете за лягане и ставане; времето, което отделяте за сън и режима ви на хранене. Ако промените твърде много биологичния си часовник, това няма да ви повлияе добре – ще подейства на енергията, мотивацията и продуктивността ви. А това не е добро развитие на едно бизнес пътуване, на което сте отишли с важна задача.

  1. Грижете се за здравето си

В напрежението по време на такова пътуване – ново място, множество ангажименти, стремеж да опознаете града или държавата – често можем да забравим да се грижим подобаващо за нашето здраве. Правят се компромиси с храната (вечери и обеди в заведения за бързо хранене), със съня (динамичната програма не оставя достатъчно време за почивка), с тренировките (вместо сутрешната си тренировка решавате да поработите малко на лаптопа). Както вече споменахме, организмът ви е – малко или много – стресиран от промяната на часовата зона и такова допълнително напрежение може да го срине и съответно – да ви разболее лошо. Затова – полагайте усилия да се храните здравословно и редовно; да спите от 7 до 8 часа; да тренирате, ако имате вече установен такъв режим и се старайте да бъдете добре хидратирани през цялото време на престоя ви.

  1. Използвайте даденостите на модерните технологии

Днес – на разстояние от няколко докосвания на тъчскрийна на телефона ви – може да намерите голяма част от информацията или насоките, които ви трябват. От карти и справочници за даден град, до апликации, които могат да ви предложат най-добрите и изискани заведения наоколо за вашата бизнес среща или пък да следят базисното състояние на организма ви през натоварения ден. Днешните технологии предлагат почти всичко, което ви трябва, за да организирате с лекота и спокойствие пътуването и престоя си където и да било.

  1. Останете позитивни през цялото си пътуване

На кого не се е случвало полетът да се забави, да се появи проблем с резервацията в хотела, някоя бизнес среща да отпадне в последния момент или да не доведе до очаквания резултат? Важно е при всички подобни ситуации да успявате да запазите самообладание и да оставате позитивни. Всяко подобно пътуване носи потенциала за нещо ново, голямо и вълнуващо, което не сте очаквали или предвидили. Въпреки някоя спънка или нереализиран план, пред вас вероятно стоят и други възможности. Възползвайте се максимално!

Свързани публикации