Как да направим процеса на търсене на работа по-малко стресов?

Как да направим процеса на търсене на работа по-малко стресов?

Понякога предложенията за нова работа идват като гръм от ясно небе и в точния момент. В други ситуации обаче се налага с месеци да търсите и търсите без успех – кандидатствате на различни места, в най-добрия случай стигате до интервюта и така и не получавате желаното телефонно обаждане след това. А вече силно се нуждаете от нещо ново – независимо дали сте безкрайно уморени от настоящата си работа или сте безработни, а сметките се трупат. Знаем колко е напрегнато това очакване и колко демотивиращо може да влияе то. Ето как ви предлагаме да промените нагласата си така, че този период да бъде възможно най-малко стресиращ за вас.

  1. Обвържете крайните срокове, които си поставяте, не с резултатите, а с усилията си

Колко често сте си казвали: „До края на месеца ще съм започнал/а нова работа!“, надявайки се че тази граница ще ви подейства мотивиращо. Но това мислене е проблемно – по този начин вие обвързвате вашата цел с обстоятелства, които са извън вашия контрол. Намирането на работа, уви, не зависи само от вас и вашата мотивация. Затова променете стратегията – поставяйте задачи, свързани с това, което зависи от вас. Например – да намерите 10 предложения за работа и да кандидатствате за всяко едно от тях в рамките на месец; да обновите CV-то си; да посетите 5 събития във вашата сфера, които биха ви помогнали в нетуъркинга. Дори и да не намерите работа веднага, със сигурност ще се чувствате по-добре, знаейки, че сте направили всичко, което зависи от вас и сте си поставили като цел.

  1. Запазете позитивната нагласа

Знаем, това е клише, което често се споменава в различни разговори, съмнителни книги или семинари за самоусъвършенстване. Но в случая това е тривиалната истина – позитивната нагласа влияе изключително много върху общото ви състояние в такива моменти. Няколко примера: когато ви повикат на интервю, но не ви се обадят отново, вместо да падате духом и да си кажете, че очевидно не сте достатъчно добър кандидат, погледненте на ситуацията от друга страна – самият факт, че сте поканени на това интервю показва, че определено имате дадености. Винаги има някой по-добър, но при следваща кандидатура това може да сте вие. Друга обичайна ситуация – пътувате към интервюто за работа, но попадате в безкрайно задръстване. Вече си мислите как сте прецакали всичко и закъснението ви ще унищожи всички шансове за успех. Вместо тази пораженческа позиция, възприемете друга – да, закъснели сте, но все още бихте могли да впечатлите интервюиращия с добър разговор, впечатляващо поведение и опит. Не пристигайте с готовността, че всичко е приключило преди да е започнало. Едно закъснение може да бъде туширано с блестящо представяне. Вместо да се фокусирате върху негативното се старайте да обръщате внимание на позитивните неща – такива винаги има, просто човешкия мозък има естествения рефлекс да се спира първо на притеснителните внушения. Изисква се известно усилие, за да усвоите това, но веднъж направите ли го, иначе тежкият процес по търсене на нова работа ще се смекчи драстично!

Свързани публикации