Как да оптимизирате онлайн рекламите си така, че да не отблъсквате потребители?

Как да оптимизирате онлайн рекламите си така, че да не отблъсквате потребители?

Онлайн рекламите – или както биват наричани на работен жаргон: adds – са един от най-популярните и успешни методи за популяризация на даден продукт или услуга днес. Всички сайтове, в които влизаме, ни посрещат с множество такива. Колко често обаче ви се случва те да ви „лазят по нервите“ и да търсите с нервни тикове бутончето „Х“? Въпросът е риторичен – масовата им употреба днес ги е направила безкрайно неприятни за повечето потребители. А това води до точно обратния ефект – крайно негативно отношение към съответния продукт или услуга, които биват рекламирани и обезценяването на този тип онлайн кампании. Нещо повече – според скорошно проучване над 200 милиона души по цял свят използват така наречените add blockers – браузър разширения, които блокират този тип реклами. Цифра, показваща ясно колко досадни са повечето от тях. Ако не искате вашите „изскачащи реклами” да бъдат такива, които отблъскват потребителите, а да привличат интереса им, предлагаме ви няколко съвета, които да ви помогнат да постигнете този крехък баланс.

  1. Позиционирайте ги правилно

Избягвайте по всяакъв начин рекламите, които са интегрирани в текста или се появяват изневиделица, докато потребителят разглежда дадена страница. Едва ли има по-дразнещо нещо от това, докато четете статия или разглеждате сайт, изведнъж вниманието ви да бъде прекъснато от голяма, вибрираща, цветна реклама. Нека онлайн рекламите ви да бъдат позиционирани встрани, отгоре или отдолу, но във всеки случай – извън основното текстово поле. Ако изображението е стилно и добро, а думите към него внимателно подбрани, то бъдете сигурни, че ще привлече внимание, дори без да „избожда очите“ на потребителя, изскачайки от текста.

  1. Уважавайте потребителя

Друго интересно актуално проучване показва, че средното време, за което един потребител остава на една страница, е 15 секунди. За това време той е там с дадена цел – да се информира за нещо конкретно – и ако рекламата ви е твърде „нахална“, това моментално показва липса на уважение към времето му и неговото преживяване на страницата. Ако искате да не бъдете заклеймени като досадници, не правете рекламите си нито твърде натрапчиви, нито твърде дълги.

  1. Персонализирайте рекламите

С днешните напреднали дигитални технологии и чрез базисната употреба на тъй наречените „бисктивтки“ (или cookies), можете да насочите вашите реклами към конкретна онлайн аудитория, която би реагирала най-добре на предлаганите от вас продукти или услуги. Този тип онлайн реклами изискват малко повече подготовка и ресурс, но  своеобразният им „личен почерк“ действа на съвсем друго ниво. С тях вероятността потребителят да обърне внимание на това, което предлагате, е много по-голяма, защото то е тясно обвързано с неговите интереси или търсения в онлайн пространството.

  1. Бъдете директни и помислете за кликовете

Голяма част от онлайн рекламите днес обещават едно, а ви водят на съвсем друго място. Да вземем например промоциите – кликвате на реклама за голяма промоция на някоя марка и изведнъж тя ви води просто до официалния сайт, в който трябва да загубите поне няколко минути, за да се ориентирате къде всъщност се намира съответното намаление. Това е досадно и повечето потребители се отказват още след първия клик с мишката. Затова е важно да не поставяте допълнителни граници между това, което предлагате, и потребителя, който се интересува от него. Ако предлагате промоция, нека рекламата води директно към информация за конкретните продукти или услуги. Направете така, че ако потребителят е наистина заинтересован от това, което предлагате, да стигне до него (и да го закупи, например) в рамките на няколко съвсем бързи клика и за не повече от минута.

Свързани публикации