Как да постигнем по-голямо удовлетворение от работата си?

14202195290_4ac1d5a92b_b

Всеки един от нас преминава – някои за по-дълго, други късметлии за по-кратко – през работа, която, фигуративно казано, „не е нашата чаша чай”. Работа, която вършим без особено желание, мотивация, удовлетворение и удоволствие. Скорошно проучване показва, че едва 13 % от анкетираните служители са психологически отдадени и въвлечени в професионалните си задължения и изпитват задоволство от това, което правят. Но има и още – от друго изследване разбираме, че спечелените пари всъщност не са толкова основен фактор, определящ удовлетворението от извършената работа. Изследването позиционира IT специалистите едва на 147-мо място в анкетата, докато земеделските работници – получаващи два пъти по-ниска заплата – са на 23-то място. Смята са за даденост, че това как се чувстваме на дадено работно място, се определя от средата – по-добри работни условия, различни типове бонуси и привилегии, постоянен фийдбек спрямо нашата дейност и т.н. Това са условия обаче, над които обикновено нямаме контрол, и с дефицита на които просто трябва се примирим. За щастие има няколко основни начина, по които ние самите можем да превърнем работата си в нещо което ни доставя удоволствие, дори външните предразполагащи условия да не са налице.

Променете начина си на работа

Несъмнено сред задълженията на всеки един от нас има такива (може би дори по-голямата част), които бихме предпочели да не вършим и ни отегчават или дразнят до безкрай. Някаква част от ежедневните ни професионални задачи обаче със сигурност намираме за приятна и ни харесва да я вършим. Хванете се здраво за тези приятно за вас дейности и започнете да отделяте повече внимание и енергия за тяхното изпълнение. Дори си позволете да взимате допълнително работа, която да е свързана с тях– вярно, ще бъдете малко по-натоварени, но с нещо, което ви доставя удоволствие. А това със сигурност ще ви се отрази положително.

Създайте стабилни връзки на работното си място

Друг основен начин да извлечете позитивни емоции от работата си е като създадете приятелства и познанства в работната среда. Изградете смислени и стабилни връзки с колеги, клиенти, ръководители. Опознайте хората, с които работите, на лично ниво. Потърсете общи интереси, които можете да коментирате в свободното работно време или в почивките. Поддържайте интензивен контакт дори и извън офиса. Осмелете се да създадете и по-непосредствени отношения с клиентите си – след деловите срещи обсъдете интересни горещи новини или започнете неангажиращ, приятелски разговор. Така работната среда ще бъде изпълнена с приятели, а приятелите, както знаем, правят всичко много по-леко и поносимо.

Сменете перспективата

Винаги, когато чувстваме, че сме силно отегчени или потиснати от работните си задължения, е важно да се връщаме към един основен и стимулиращ въпрос – с какво и на кого помагаме, вършейки своите ежедневни задължения? Колкото и идилично да звучи на пръв поглед, опитайте се да погледнете към непосредствените, по-далечни резултати на вашата работа. Започнете да мислите в други измерения за нея – променете питането от „какво печеля аз“ към „какво давам на другите”? Постигането на тази нагласа определено е нелек процес, но достигнете ли до нея, е много вероятно да вършите дори най-досадните си задължения с песен на уста.

Свързани публикации