Как да познаем, че рутината убива продуктивността ни

3QX7WQCK52

Понякога се оказва, че системите, на които разчитаме, за да се справяме с всекидневните си задължения, не само не ни помагат, но и забавят и затрудняват работата ни. По тази причина е добре често да се опитваме да се отдалечим от случващото и да го погледнем възможно най-безпристрастно и рационално. Наистина ли списъкът със задачи ни помага, или по-скоро губим ценно време за планиране на разни неща, вместо направо да ги свършим?

Рутината е опасна. Навиците са ефективни, ако предлагат стратегии за справяне с проблемите. Ако вече не са ефективни, са излишни. Идва момент, в който желанието да се придържаме към познатото и предвидимото може да ни навреди. Kat Boogaard от Inc. посочва знаците, които да ви покажат, че този момент е настъпил.

  1. Не можете да си спомните смисъла на това, което правите

Всеки ден се спускате по един и същи улей. Купувате си кафе в 8.15. Качвате се в метрото/колата, за да пътувате до офиса. Проверявате си имейла. След това се залавяте с проекта, по който работите.

Последователността на събитията идва някак естествено и в определен момент е проработила за вас. Но както вече знаете, нещата се променят. В един съвършен свят навиците ви ще се се променят заедно с тях.

За съжаление, това е капан, в който всички падаме учудващо лесно. Правите нещата ден след ден само защото винаги сте ги правили. Ако спрете и се запитате „Защо го правя?“, няма да стигнете до твърд отговор. „Ами, защото винаги го правя.“

Ако вече не можете да откриете стойността в това, с което се занимавате, това определено е знак, че го правите повече по навик, отколкото защото е необходимо.

  1. По-загрижени сте за всекидневието си, отколкото за резултатите

В същия дух контрапродуктивната рутина поставя фокуса върху процеса, а не върху крайните резултати. Както можете да предположите, подобна методология е неефективна.

Например, ако колега ви предложи да подходите към проект по определен начин – начин, който е различен от всичко, което сте правили до момента, вие се съпротивлявате. Не защото мислите, че е лоша идея, а защото се колебаете да коригирате собствения си подход – не се вписва в предварително зададения формат на работния ви ден.

Имайте предвид, че кариерата ви постоянно се променя. Ще научавате нова информация и ще откривате тактики, които могат да ви помогнат да направите работата и живота си много по-лесни. Но ако сте заседнали в своите собствени представи, дори няма да опитате.

  1. Не се справяте с извънредните ситуации

Навиците са чудесни за гарантиране на постигане на определено ниво на предвидимост. Но някои неща не могат да бъдат предвидени. Оказвате се в ситуации, в които трябва да се справите, независимо дали се вписват в скъпоценния ви график, или не.

Всеки реалистичен план трябва да предлага възможност за известна гъвкавост, така че да можете да вместите потушаването на пожарите, които евентуално ще пламнат. Не искате план, който издиша всеки път, щом се появи нещо непредвидено.

Ако се паникьосате още в първия момент на изненада в работния си ден, то графикът ви само ви прави неприспособими.

  1. Губите контрол, когато има промени

Ако изпадате в лошо настроение, когато сте принудени неочаквано да промените графика си, това ще ви удави в нелепи тревоги.

Звучи неоснователно, нали? Ако сте станали твърде зависими от системата, на която разчитате, всеки малък завой в плана ви ще бъде достатъчен, за да ви дестабилизира. Ако не си дадете възможност да се приспособите към динамичната реалност, графикът и плановете не са ви от полза.

  1. Креативността ви е задушена

Въпреки че предвидимостта може да е страхотна за фокуса и продуктивността ви, тя невинаги подхранва креативността. Ако денят ви е монотонен, ще е ужасно трудно да мислите извън клишето и умът ви да генерира нови свежи идеи.

Това е един от най-тежките симптоми за вредното влияние на рутината. Ако усещате, че изворът на оригинални мисли е почти пресъхнал, е време да отхвърлите ограниченията, наложени от всекидневието, и да промените начина, по който живеете и работите. Ще се изумите от промяната в перспективата си.

Свързани публикации