Как да работим според естествения си биологичен часовник

В допълнителния ден на високосната година – 29 февруари – е особено удачно да се направи рационален график за използването на работното време. Това е препоръката на Дебора Джейкъбс от Forbes. Този ден е своеобразен бонус и е удобен, за да измислите как да използвате най-пълноценно силите си.

Най-напред, важно е да разберете дали сте дневна или нощна птица, а може би пък нещо по средата. Какъв тип сте може да разберете чрез специален въпросник тукКато цяло, сякаш повечето хора имат естествен биологичен цикъл на дневни птици (или „чучулиги”, както е професионалният жаргон). Затова по-долу приложената схема е валидна за тях. Останалите следва да я адаптират към собствените си биологични ритми.

Сутрешен пик (10 – 13 ч.) Това е времето, когато сте най-свежи и готови за работа. Отрязъкът е добър за критично или креативно мислене, опериране със сложна материя или занимания със задачи, които мразите или са ви особено трудни. Ако искате повишение на заплатата, постарайте се да се срещнете с шефа си преди обедната почивка.

Ранно следобедно потъване (13 – 15 ч.) Пред този отрязък от деня е добре да не се захващате с нищо изморително или сложно. Обикновено, организмът ви тогава храносмила и иска почивка. Отделете това време за рутинна работа – отговаряне на мейли, телефонни позвънявания и други задачи, които можете да извършите почти машинално. Не правете нищо, което се нуждае от специално внимание.

Следобедно съживяване (16-18 ч.) Използвайте повишената си работоспособност за отмятане на задачи, които изискват концентрация и енергия.

Вечерен повей (19-21 ч.) Ако имате желание или настроение да поработите след вечеря, можете да го сторите в този отрязък от време. Моментът е подходящ и да научите нещо ново, или да се подготвите за утрешната презентация. Само се постарайте да приключите около два часа преди лягане, за да нямате проблеми със заспиването.

Всички тези периоди важат единствено ако сте си взели полагаемата доза сън, твърдят експертите. Ако не поспивате 7-8 часа всяка нощ, вероятността да имате достатъчно енергия през следващия ден е минимална. А редовното недоспиване пък направо изцежда всички сили постепенно. И да – ако имате нужда и възможност за кратка 20-минутна дрямка следобед, възползвайте се от нея. Ако ли не, обърнете се към кофеиновите напитки (без прекаляване) и се надявайте те да ви държат будни в нужния момент.

Публикации от серията