Как да се справим, когато се чувстваме отегчени или разочаровани от работата си?

Как да се справим, когато се чувстваме отегчени или разочаровани от работата си?

На кого не се е случвало да преминава през етап от живота си (личен и професионален), в който само мисълта за работното място моментално ви кара да се чувствате ужасно? Обстоятелствата, предизвикали това, могат да са много – натрупвано напрежение в офиса, проблеми в личния живот, сериозни промени в начина, по който компанията функционира и т.н. Една от по-честите стратегии за справяне с тези периоди е просто да се изчака те да преминат и да се разбере накъде „вее вятърът“. Или иначе казано – пускане по течението, пък каквото стане. Това понякога може и да работи, но в повечето случаи тази пасивност не води до нищо добро. За щастие, има и друг начин, който обаче изисква активност, способност за анализиране на ситуацията и усилие. Ако преминете през тези стъпки обаче, вероятността да възвърнете отново самообладание или пък да вземете твърдо решение за промяна, която да ви доведе до по-добро, е значително по-голяма. Вижте какво бихте могли да направите:

  1. Разберете защо нямате енергия

Върнете се назад и минете през всички ситуации, в които сте се чувствали изключително силно мотивирани на работното място – какво се е случвало тогава, какви са били вашите задължения и участие в процеса? А след това помислете какво се е случило, че това да се промени – промяна в общия начин на работа или пък дискредитиране на вашата роля в процеса? Разберете ли тези неща, опитайте да прецените дали и как бихте могли да възвърнете тази енергия. Ако имате конкретни предложения, спокойно ги отнесете към вашия мениджър.

  1. Разделете факти от емоции

Много често се случва така, че не средата, а ние се променяме до такава степен, че нашият поглед изкривява ситуацията безкрайно. Затова опитайте – сами или с колега, на когото имате доверие – да анализирате ситуацията през фактите. Разберете дали нещо наистина се е променило в работната ви среда или промяната на вашето отношение зависи изцяло от вас и фактори, които не са директно свързани с професионалните ви ангажименти. Много е вероятно да се окаже, че средата ви е все така добра и ползотворна, но има нещо външно (вероятно с личния ви живот), което влияе на вашето възприятие.

  1. Бъдете активни в професионалната си общност

В подобни моменти на отегчение или разочарование имаме склонност да се изолираме или по-лошо – да се обграждаме с хора, имащи същата нагласа като нас. Това носи известен комфорт и чувство, че сме разбрани, но не помага по никакъв начин да се справим със ситуацията. Затова е по-добре да се обградим с хора, които са мотивирани и позитивни и имат добра нагласа. Емоциите са заразни и колкото повече се обграждате с хора, които нямат вашия моментен циничен поглед, толкова по-добре за вас. Вариант е, например, да започнете да комуникирате повече с новоназначените във вашата компания – от една страна, можете да почерпите от тяхната енергия, да разберете какво вълнува тях (както вероятно преди е вълнувало и вас), а ако се наложи, можете да станете неформален ментор на някого, което ще ви донесе усещане за пълноценност.

  1. Грижете се за себе си

Тези моменти взимат много от нас – физически и психически. Затова е важно да не забравяте да си давате нужното време за почивка, сън, тренировки и друг тип подобни приятни активности. От друга страна, нужно е да бъдете повече около вашето семейство, близки и приятели. Всичко това ще подейства благотворно на вашия организъм и вашата психика, а това може да е нужната основа за овладяване на ситуацията.

  1. Помислете за работата, която в този момент ви е наистина интересна

Както знаем, всяка позиция идва с определен тип ангажименти към нея. Някои са ни по-интересни, други – не чак толкова. Понякога се случва така, че поради една или друга причина, по-скучните ангажименти заемат по-голямата част от работното ни време. Затова помислете какво се е променило, какво обичате да правите (и правите ли го всъщност) и дали наистина задачите ви са се променили коренно? Ако е така, не се притеснявайте да поговорите с мениджъра си. Ако има някой, който може да разбере ситуацията, важността ви като кадър и това, че е нужно да бъдете върнати обратно в продуктивна форма, това е той.

  1. Научете нещо ново

Много е вероятно основният ви проблем на сегашната позиция е, че се чувствате „зациклили“. Ако е така, добър начин да се „раздвижите“ отново е да се заемете с нещо ново. То може да бъде задълбочаване и добиване на допълнителна експертиза във вашата конкретна сфера (чрез обучения, семинари, по-предизвикателни проекти) или пък стартиране на нещо изцяло ново, което да ви вдъхнови.

  1. Потърсете нови възможности

Ако нито една от гореспоменатите тактики не проработи, може би е време да продължите напред с нещо друго. Започнете да мислите в каква посока бихте продължили – дали в същата среда, но на ново място, или с нещо коренно различно? Проучете възможностите и вижте какво е най-добре (но и най-рентабилно) за вас към този момент. Не се оставяйте да бъдете заложник на създалата се ситуация, а поемете контрола над нея.

Свързани публикации