Как да си намерим работа, която позволява да работим от вкъщи

Как да си намерим работа, която позволява да работим от вкъщи

Дистанционната работа набира все по-голяма популярност, особено за професии, където напредъкът в информационните и комуникационни технологии позволява реално да сме на работното си място и да работим в екип, дори физически да не сме там. Мисълта да изкарваш парите си в домашния уют и спокойствие е повече от изкусителна, но има няколко фактора, които трябва да вземете под внимание, преди да се решите на този ход.

Бъдете честни със себе си

Работата от вкъщи не е за всеки. Ако не сте пробвали, едва ли ще имате представа, че тя изисква много висока мотивация, отдаденост и концентрация. Да, по принцип дистанционната работа или тази на свободна практика ви дава по-голяма гъвкавост – можете да свършите и нещо лично или да комбинирате няколко работни задължения към различни клиенти/работодатели, обаче проблемът идва точно от това. Хората често не могат да си разпределят правилно силите или да се концентрират в това да свършат достатъчно работа, ако няма кой да следи за прогреса им. Дали просто ще обърнете повече време на детето си или ще чатите с някой познат, няма да усетите колко бързо ще мине следобедът и няма да сте свършили нищо. Оттам тръгва водовъртежът на нощната работа, преумората и ниската ефективност. Фрийлансерът е предприемач, а както знаем, предприемачески заложби и мислене имат по малко от 1/10 от хората. Просто така сме устроени. Затова бъдете честни със себе си и преценете ще можете ли наистина да работите сами.

Търсете правилната работа

В днешно време има много обяви за работа.  Няма как да сте сигурни, че работодателят ще е отворен за подобни трудови отношения, освен ако това не е упоменато със сигурност. Затова независимо дали търсите в специализирани сайтове, в LinkedIn или друга професионална мрежа, включете правилните ключови думи в търсенето си, наприемер „гъвкаво работно време“. JobTiger.bg предлага поле „Тип заетост“ в търсачката за работа, от която можете да изберете опции като „под-изпълнител, свободна практика“ или „почасово“. Това ще ви улесни неимоверно в търсенето, защото едва ли смятате да кандидатствате по десетки или стотици обяви, само за да разберете дали дадена компания въобще предлага гъвкави условия.

Търсете, където се предлага

Съществуват мрежи за фрийлансъри, където хора като вас предлагат услугите си, а работодатели ги наемат. Някои компании, възприели политика да позволяват на служителите си да работят от вкъщи, описват това дори на уеб-сайтовете си, така че не е лоша идея да разгледате и корпоративните страници на по-добрите работодатели в бранша, в който са уменията ви.  Но не забравяйте – възможностите за гъвкаво работно време в някои сектори (като ИТ и медии например) са много по-големи от тези в други. Едва ли банка ще ви позволи да работите от вкъщи, дори това да е физически възможно. Има немалко компании, дори в България, където извън офиса не e възможно да достъпите дори служебния си имейл – просто заради корпоративната политика.

Раздвижете и разширете мрежата си от контакти

Специално ако сте фрийлансър, е много малко вероятно да си намерите работа, освен ако не накарате всичките ви близки и познати да разберат, че търсите такава. След като сте пуснали мълвата обаче, не спирайте дотам, а търсете максимално популяризиране на уменията си и разширяване на мрежата от контакти. Добавете портфолиото си онлайн. Определено трябва да имате добър профил в социалните мрежи, там, където работодателите търсят хора като вас – в LinkedIn, в специални групи, дори във Facebook. Виртуалните професионални групи са нещо като мини браншови организации в днешно време. Посещавайте и специализирани срещи по интереси, дори да са неформални – в България примерно има „Drupal общество“, Startup срещи и т.н. Потенциален работодател трудно ще стигне до вас, ако не познава вас или работата ви, или е забравил, че съществувате.

В работата по проекти най-важни са контактите и реномето ви като професионалист, така че добавете и препоръки от хора, с които сте работили.  В крайна сметка добрите специалисти в днешно време са дефицитни, така че ако имате уменията и нивото във вашата сфера, е вероятно да успеете да си намерите работа, която да предлага по-голяма гъвкавост. Работата от вкъщи въобще вече не е химерата, която беше преди 15 или 20 години.

Повече по темата за фрийлансърството можете да прочетете тук и тук.

Илюстрация: freeimages.com

Свързани публикации