Какво можете да направите, ако не харесате новата си работа?

Какво можете да направите, ако не харесате новата си работа?

Не е рядко срещано това, да започнем със свежи сили и желание нова работа, която е звучала повече от обещаващо, но след месец, два да усетим, че всъщност това далеч не е мястото за нас. Дали е заради това, че длъжността ни не отговаря на посочените в обявата изисквания и задължения, дали защото откриваме, че това не е правилната среда за нас или просто не успяваме да намерим общ език с мениджъра или колегите си, няма значение. Важното е, че тази ситуация е възможна и сложна. Какво можем да направим, ако попаднем в нея?

  1. Проверете договора си

Ако това се случи, важно е да се обърнете към договора си и да видите дали в него има клауза за изпитателен срок и какви са условията около нея. Това е нужно, защото може да се окаже, че не можете да напуснете веднага или ако е възможно, то ще е със сериозно неустойки. Затова, преди да предприемете следващи крачки, проверете какво е написано в споразумението с вашия работодател. Може да се окаже, че трябва да стискате зъби още известно време или че единственото, което трябва да направите е да подадете заявление за напускане две седмици преди това.

  1. Изразете позицията си

Важно е да бъдете искрени за причината, поради която напускате. Поискайте среща с началника ви или HR отдела. Обяснете ситуацията – че описанието на длъжността в обявата далеч не отговаря на ангажиментите, с които са ви натоварили; че има проблем с офисната култура и комуникация в офиса или, че отношението на вашия пряк мениджър не е това, което би следвало. Старайте се да не бъдете излишно емоционални, а да се държите максимално професионално и делово. Тази обратна връзка е важна, защото това може да помогне на съответната компания да обърне внимание на свои сериозни вътрешни проблеми, които са опасни за нейната дейност.

  1. Вземете си поука

Важно е да бъдете рефлективни и да разберете какво се е случило, за да се съгласите да заемете тази позиция, а съвсем скоро сте останали напълно разочаровани. Не сте били достатъчно информирани, мястото е било представено по съвсем различен начин и някои особености са ви били спестени? Или пък бързо след като сте били назначени, много неща са се променили? Във всеки случай едно от основните неща, които можете да направите, е да използвате следващото интервю за работа и възможността вие да зададете въпроси към интервюиращия, вече носещи този негативен опит. Изключително важно е по време на този разговор да попитате всичко, което ви интересува или притеснява относно позицията, за която кандидатствате. Разберете повече за историята й (кои са били предишните кадри, колко време са изкарали, защо са напуснали); за конкретните задължения, с които върви, но и извънредните такива, които изникват и т.н. Никой не може да ви гарантира, че отговорите ще са откровени, но поне това, което зависи от вас, ще е изпълнено.

  1. Потърсете вътрешна информация

Още един съвет в посока как да избегнете бъдещи такива ситуации – ако сте активни в своята среда, вероятно познавате много хора, работещи в различни компании. Което означава, че има шанс да имате познати и в компанията, за която искате да кандидатствате. Не се притеснявайте да се допитате до тях за вътрешна информация – тук не става въпрос за фирмени тайни и корпоративна етика, а просто за обратна връзка как се чувстват те като служители там. Дали условията са добри, дали длъжностните характеристики се спазват, дали описаното в обявата отговаря на реалността и т.н. Това ще ви помогне много да избегнете потенциални клопки и ситуации като тази, в която искате да напуснете още на първия месец.

Свързани публикации