Какво можете да направите, за да започнат да ви забелязват в LinkedIn?

Какво можете да направите, за да започнат да ви забелязват в LinkedIn?

Онлайн присъствието ви днес е изключително важно. Нужно е едно търсене на името ви в Google, за да разберат потенциалните ви работдатели повече за вас. Затова е важно да установите добра онлайн хигиена на вашите профили в социалните мрежи и най-вече – в LinkedIn. За да направите добро впечатление, трябва да изглеждате професионално, а освен това, да показвате и активност, която да демонстрира това. Ето няколко лесни и бързи начина, които не изискват огромно усилие, но биха ви помогнали много.

  1. Сменете старата си профилна снимка

Това винаги е съвет номер едно и който ще срещнете навсякъде – и има защо! Изключително важно е профилната ви снимка да е актуална и стилна. Не е нужно да наемате професионален фотограф за това. Можете да помолите приятел с телефон с хубава камера да ви заснеме – с добра светлина, прилично облечени и на фон, който не разсейва. Толкова е просто!

  1. Споделяйте интересни статии в профила си

Публикувайте статии, които са свързани с вашата индустрия – които смятате за интересни и могат да бъдат полезни за вашите контакти. С тази активност ще постигнете две основни неща. От една страна, така ще разширите вашата видимост, тъй като вероятно контактите ви ще реагират на това, което сте публикували, ще го споделят или ще влязат в дискусия. От друга страна – това демонстрира, че вие следите всички новости, актуални новини или казуси във вашата сфера и че сте „в крачка“ с всичко случващо се тук и сега.

  1. Давайте препоръки (recommendations) или потвърждения (endorsements)

Това са две изключително полезни и смислени функции на LinkedIn. Препоръките действат по класическия начин – кратък текст, даващ вашето мнение защо даден ваш „приятел“ в мрежата е ценен кадър. Потвържденията работят на принципа на гласуването – когато някой отбележи някое свое умение или опит, вие „потвърждавате“, че е така. Колкото по-често правите това за контактите, в които сте убедени, че го заслужават, толкова по-често ще получавате в замяна и вие. А това е добра и обективна реклама за вас и вашата експертиза.

  1. Обновявайте постиженията си постоянно

Изкарали сте полезно обучение; посетили сте важно събитие или пък сте приключили успешно даден проект? Добавете всичко това като постижение във вашия профил, както и уменията и опита, които сте придобили. Не оставяйте профила ви да залежи, а се старайте да добавяте нови и нови неща, винаги, когато има такива. Това отново ще ви покаже като активни и мотивирани „играчи“ на полето, които постоянно надграждат своите умения.

Всяка една от изброените до тук дейности може да се направи за отрицателно време. Не е нужно да правите генерална „чистка“ на целия си профил, която да ви отнеме часове или дни. Правите ли тези неща поне по веднъж на седмица, считайте, че присъствието ви в LinkedIn ще бъде положително отбелязано!

 

Свързани публикации