Какво не трябва да правите в никакъв случай, за да мине интервюто ви за работа успешно?

Какво не трябва да правите в никакъв случай, за да мине интервюто ви за работа успешно?

Дори потенциално най-добре квалифицирани кандидати за дадена позиция, с изрядно CV или мотивационно писмо, могат да отпаднат от „ранглистата“ бързо-бързо, още след първия кратък разговор лице в лице. Защото докато документите говорят за професионалния ви опит, поведението ви по време на интервюто говори за самите вас като хора. А това далеч не е по-малко важно. Следват няколко съвета какъв тип действия или жестове да избягвате по време на интервю, за да не компрометирате себе си и ценната си експертиза.

  1. Не прекъсвайте

Крайно неприятно е за интервюиращия да бъде прекъсван. Такъв тип постоянна намеса е дразнеща, неуважителна и създава впечатление, че кандидатът не може да работи в екип – не може да изслушва, да бъде толерантен и да оценява чуждото мнение. Оставяйте събеседника ви да се изкаже изцяло, а ако има нещо важно, което искате да коментирате – записвайте си. Позволено е, а и е истински полезно.

  1. Не отивайте неподготвени

Важно е да се запознаете възможно най-добре с дейностите, политиката, целите на компанията, към която кандидатствате. В противен случай рискувате да създадете ужасно впечатление. Дори и да сте страхотен експерт, липсата на интерес към профила на фирмата и нейната продукция ще доведе интервюто до пълен крах.

  1. Не закъснявайте

Несъмнено вярно е, че на всеки му се случва да закъснее. Когато обаче това се случи за важна среща, каквато е интервюто за работа, означава, че дори към приоритетните си задължения се отнасяте с пренебрежителна лекота. Ако се забавите за такъв тип ангажимент, значи ежедневната ви точност вероятно е дори на по-лошо ниво. Мине ли това през главата на интрвюиращия – а това несъмнено ще стане – считайте, че вече имате голяма червена точка още преди разговорът да е започнал.

  1. Не обиждайте или нападайте бившите си работодатели

Какъвто и опит да сте имали с предишния си шеф, колкото и тежко да го ненавиждате, не споменавайте това на интервюто. Бъдете деликатни, сдържани, възможно най-коректни, без да изпадате в крайност или да вадите „кирливи ризи“. Ако го направите, рискувате много – възможно е евентуалният ви бъдещ работодател да има приятелско отношение към бившия ви мениджър; ако пък разкривате твърде много неща от „кухнята“ на предишната ви компания, то интервюиращия автоматично ще реши, че бихте могли да направите същото и спрямо тази. А и като цяло се смята за признак на лош вкус да изпадате в подобни словесни престрелки срещу призраци, и то на професионална среща. Оставете тези разговори за приятелските ви кръгове.

  1. Не оставяйте притеснението ви да избие

Това е сложно, така е, и трудно се контролира. Въпреки всичко е важно да се постараете да покажете спокойствие. Днес работодателите търсят хора, които са адаптивни и които могат да се справят с патови и стресови ситуации. Ако вие не успеете да се справите с разклатените си нерви преди и по време на интервюто, то как тогава ще издържите напрегната седмица на работа, преди края на тежък проект например?

  1. Не забравяйте да обърнете внимание на облеклото

Или иначе казано – облечете се правилно, като правилно в случая далеч не означава задължително скъпо, изискано или официално. Напротив – става въпрос за това да разбирате средата, в която отивате. Дадена компания и нейната офис култура могат да предполагат спортно-елегантен дрескод, докато други – изчистен костюм без импровизации. Обмислете и преценете това добре, защото в противен случай ще изглеждате не на място, а това ще ви създаде впечатление на неадаптивни и незапознати с профила на компанията, в която кандидатствате.

Свързани публикации