Какво не ви казват за ръководните позиции

stocksnap_0p6fvf3q5l

Добрият, лошият и неочакваният ефект от това да стигнете до върха. Има неща, за които никой не говори – последиците от изкачването на ръководна позиция са сред тях. Eric Barton от BBC пише по темата.

Много преди Roman Stanek да стане основател и изпълнителен директор на GoodData, фирма в Сан Франциско, работеща в сферата на облачните технологии и анализа на данни, той е бил просто уважаван инженер.

След няколко повишения в софтуерни компании през 1997 този инженер се оказва директор на NetBeans. Това е моментът, в който му се налага да развие изцяло нов набор от умения, като едно от тях е да бъде мениджър и лидер.

Нещата невинаги вървели гладко. Microsystems предложили да купят компанията през 1999. Stanek смятал, че ще съумее да се справи с организирането на процеса по придобиването, докато не научил, че другата страна има екип от стотина души, работещи по него. Имало дни, в които мислел, че провалът му е сигурен, но в крайна сметка издържал изпита и от мениджър на средно ниво се трансформирал във висшестоящ ръководител.

Ако сте се запътили към върха, трябва да бъдете подготвени. Онези, които вече са минали по този път, казват, че мениджмънтът на средно ниво прави твърде малко, за да ви подготви за най-високите позиции в една фирма. Всяко решение става по-трудно, а загубите са по-опасни. Как тогава се подготвяте за най-високите постове?

Усъвършенствайте най-лошото във фирмата

Първо, подгответе се да се справите с всичко, което е лошо във фирмата ви. Ако сте на най-високата позиция и сте добър в това, което правите, това означава, че сте делегирали повечето от всекидневните си задължения. Това означава, че общувате само с най-силните си кадри.

Справянето с най-лошото е първото умение, което трябва да усъвършенствате, когато стигнете до върха, казва Linda A Hill, професор по бизнес администрация в Harvard Business School. „Хората, които са повишени до лидерски постове, често са изненадани колко негативна е тази работа“, продължава тя. „Лесните решения, те ще се вземат от хора под вас. Това ви оставя само трудните.“

Когато сте във висшия мениджмънт, етическите дилеми стават много по-сложни. Промените във фирмената култура засягат много повече хора, отколкото са тези, които управлявате пряко. Направете промяна в управлението на кадрите на средно ниво и това ще обърне посоката, в която се движи цялата фирма.

Освен това от вас ще се очаква да мислите повече от името на цялото предприятие. Като мениджър на по-малък екип трябва да поставяте хората си на първо място. Но сега, казва Hill, решенията трябва да се правят така, че да са добри за всички отдели и за благото на фирмата като цяло.

И ако това не ви звучи достатъчно трудно, имайте предвид, че ще става още по-трудно, отбелязва Hill. Вече сте по-далеч от фронтовата линия и от проблемите, пред които фирмата се изправя. Дори да сте забележителни в работата си, се нуждаете от екип от професионалисти, на които вярвате, допълва тя.

Намерете приятели

След като се окажете на върха, е време да намерите хора в същото положение, казва Mark Fagan, партньор в счетоводна фирма. Fagan е извършил одит на няколко хиляди фирми през 31-годишната си кариера и е наблюдавал издигането на много мениджъри до самия връх. Според него най-честата причина за провал са опитите им да се справят с всичко без чужди съвети и помощ.

Нуждаете се от свой кръг от хора, не е задължително да е от помощниците ви във фирмата, защото те са пряко засегнати от решенията, които вземате.

Зависи от вас

В крайна сметка финалните решения са ваши – и добрите, и лошите. Понякога ще се налага да вземате непопулярни решения, които ще разочароват хора, с които сте работили години наред. Ще бъдете уверени при взимането на някои решения, а за други ще се нуждаете от чуждо съдействие. Важното е да отстоявате позициите си, след като веднъж ги изясните.

Не спирайте да учите

Има закономерности, които ще научите още в началото на кариерата си на ръководен пост, но ще използвате до самия ѝ край. Обръщайте внимание на детайлите.

Stanek например още по време на придобиването на NetBeans осъзнал, че понякога е от изключителна важност вместо между два екипа да се изпращат стотици имейли, хората да се съберат в едно общо помещение, да се разберат много по-лесно и да сключат сделката бързо.

„Това, което научих, е, че разстоянието създава недоверие“, споделя Stanek. „Хора, които никога не се бяха срещали, се оказаха в битка за надмощие за формулировката. Щяха да намерят междинна позиция, ако се срещнат.“

Сега Stanek посочва първоначалния си опит като причина да кара работещите от дистанция да се срещат помежду си предварително, за да създадат лична връзка, която помага, ако нещо се обърка. Той казва, че болезненият му опит се е оказал много полезен.

Ако сте се запътили към върха, ви очакват подобни изпитания. Учете се от тях, разберете как да вземате най-големите си решения и вероятно ще се чувствате комфортно в кожата на лидер.

Свързани публикации