4 начина, по които твърде бързото напускане вреди на кариерата ви

StockSnap_7XI32LEZNO

За някои специалисти неделя вечер се е превърнала във време на страх от края на уикенда и задаващата се работна седмица. И вие ли сте сред тях?

Ако е така, може би единственото, което ви крепи, е перспективата за смяна на работата: кандидатстването за нови позиции и интервютата, които ви дават надежда, че положението ще се подобри. Когато сте толкова неспокоен, че обмисляте длъжности, които нямат нищо общо с професионалните ви интереси, е време да направите преглед на случващото се.

Няма значение дали сте на тази работа от шест месеца, или от две години. Макар че вече не е необходимо да прекарваме целия си професионален живот на едно работно място, все още има такова нещо като твърде бързо напускане, особено ако сте приели първата друга оферта, която са ви направили.

Може би новата работа изглежда като бърз начин да се измъкнете от хаоса, в който сякаш сте попаднали. Всяка, която е различна от старата, би трябвало да е по-добра, нали? Все пак имаме инстинкт за оцеляване и измъкването от неприятните ситуации е част от него – страхотна, но примитивна, пише Regina Duffey Moravek.

Въпреки всичко прибързаното напускане може да се окаже ужасен кариерен ход. Четирите основни причини за това са:

  1. Грешите, ако мислите, че навсякъде другаде ще е по-добре

За жалост, възможно е новото ви занимание да е по-лошо от старото. Лесно е да изложите причините, поради които искате да напуснете, когато ситуацията вече е нетърпима. И ви се струва, че всичко, което трябва да направите, за да излезете от нея, е да се представите убедително пред специалист по подбор на персонал и той да реши да ви наеме.

Наистина ли обмислихте този ход? Бихте приели почти всичко само защото ще ви измъкне от сегашното ви положение? Вероятно твърде скоро ще съжалявате и ще искате да се върнете на старото място.

Направихте ли списък с предимствата и недостатъците на настоящата ви работа? Може би плюсовете, за които не си давате сметка във всекидневието, ще ви изненадат. Може би много от минусите са нещо поправимо.

  1. Вероятно изпускате възможност за растеж

Настоящото ви състояние на несъгласие може да е добро за вас в дългосрочен план, но ако напуснете твърде скоро, никога няма да разберете. Хората казват, че възможностите за развитие идват, когато излезете от зоната на комфорта си. Възможно ли е да пренебрегвате предизвикателствата, които ви изграждат като специалист и ще доведат до растеж? Ако шефът ви подкрепя, опитайте се да се разровите по-дълбоко, за да разберете причината за нещастието си. Обикновено честността и качественото общуване помагат за откриването на източника на проблема

  1. Има шанс да не сте готов

Добре, може би на теория сте готов да напуснете тази работа, но наистина ли сте готов за следващата? Дали не искате да напуснете, защото мислите, че заслужавате повече (признание, пари, отговорности)?

Ако се стремите към титли и определен статус, без да сте ги заслужили, това ще ви донесе само напрежение. Възможно е да доведе до паника и съмнение в себе си и да ви принуди да бягате и от следващата си работа. Освен ако междувременно не сте усъвършенствали уменията си и не сте укрепили самочувствието си.

Вместо да се фокусирате върху грешките на шефа си, на фирмата, на екипа, вгледайте се в себе си. Да речем, че сте недоволен от това, че не ви повишават – има ли нещо, което сте в състояние да направите, за да спечелите повишение?

  1. Рискувате репутацията си

Ако се откажете, без да опитате да се справите с предизвикателството, и след време се изправите пред подобно предизвикателство, пак няма да знаете какво да направите. В новата организация ще се наложи да се справяте с други проблеми. Ако например не умеете да обърнете конструктивната критика в своя полза, това ще ви изиграе лоша шега където и да сте.

Хубаво е моментът за смяна на работата да настъпи вследствие на добре обмислено решение, а не защото се чувствате отчаян на сегашната си позиция. Повече си струва да излезете от трудната ситуация в рамките на няколко седмици и да разберете какво допринася за неудовлетворението ви. Това е особено вярно, ако фирмата, в която работите, предлага добри възможности за растеж.

Нормално е да търсите нови възможности и да кандидатствате за други позиции, за да сте в течение на условията във вашето поле на дейност и какво друго бихте могли да правите, но не е нормално да търсите нова работа, ако това е просто метод за бягство.

Преди да предприемете важен ход, отделете нужното време, за да обърнете внимание на добрите страни от работата си, както и на факторите, които ви притесняват. Ако след спокойно обмисляне на решението все още искате да напуснете, действайте. Просто се уверете какво правите и какви са причините.

Свързани публикации