7 знака, че е време да напуснете

StockSnap_WQZPSN08BA

Когато подадете предизвестието си за напускане, изведнъж започвате да забелязвате много повече на досегашното си работно място, а и колегите ви позволяват да чуете и видите много повече – започват да споделят открито с вас негативните си впечатления за средата във фирмата, които досега са премълчавали.

И ако понякога кариерното развитие изисква да бъде направена промяна и раздялата с екипа не е щастливо събитие, то в други случаи просто трябва да избягате от токсичната атмосфера. Ето кои са седемте знака, че е време да си потърсите нова работа. Обобщението е на Robbie Abed.

  1. Страхувате се да кажете истината по време на среща

Прекъсват ви? Шефът ви не се свени да покаже, че не одобрява мнението ви или че не му е приятно да научава неприятната истина за статуса на даден проект? Прекрачва границата на добрия тон, когато не харесва онова, което чува? Налага ви се да претегляте думите си и да казвате само нещата, които иска да чуе?

Е, официалните събрания на хората, за да се лъжат, са абсолютна загуба на време.

  1. Не сте упълномощен да решавате, без да се допитате до други петима души

Разбира се, че одобрението е част от процеса на работа. Напълно нормално е по-опитните специалисти да контролират развитието на проектите. Но ако трябва да питате за всяка най-малка подробност, за да си свършите работата, тя ще се превърне в мъчение.

Понякога решения, които биха могли да се вземат в рамките на пет минути, се превръщат в дълги презентации пред ръководството. Не, благодаря.

  1. Получавате имейли през нощта и в почивните дни и се очаква да отговорите

Ако искате да работите в извънработно време, давайте. Никой не ви спира. Но ако изпращате служебни имейли през нощта и след това пращате кратки съобщения на хората, за да се уверите, че са ги получили, нещо не е наред.

Ако успехът на цял проект зависи от това, да, този подход е допустим, но ако се случва по няколко пъти на седмица, не е.

  1. Поемате си дълбоко дъх всяка сутрин преди работа

Имате ли нужда да се успокоите още преди началото на работния ден? Поемате ли си дълбоко дъх по няколко пъти, преди да влезете в офиса?

Веднъж? Нормално е.

Два пъти? Внимавайте.

Три пъти? Нещастен сте. Потърсете си нова работа.

  1. Получавате обаждане/съобщение от шефа или от колега още преди първата чаша кафе

Не се ли разбрахме, че светът има нужда от кафе, за да функционира?

Нищо не може да бъде по-неуважително и дразнещо от нахлуването в личното ви време и пространство, особено ако е, за да ви се задават въпроси, на които вече сте отговорили, но никой не си е направил труда да ви чуе или да прочете доклада ви.

  1. Отказали сте се от навиците си

Спрели сте да тренирате? Спрели сте да се отбивате за кафе и закуска в любимото си кафене? Спрели сте да четете за удоволствие? Намалили сте броя на срещите си с приятели?

Ако забележите, че личният ви живот страда заради работата, опитайте се да разберете каква е причината за този проблем.

  1. Шефът ви не се застъпва за вас

Това е последният пирон в ковчега. Ако ръководителят ви не ви подкрепя, нямате никаква сила да правите промени във фирмата. Можете да се опитате да се преборите, за да докажете, че си струва мнението ви да бъде чуто. Ако няма такава възможност, потърсете място, където добрите нови идеи се ценят повече.

А сега накъде?

Мнозина правят грешката да се задържат в нездравословна работна среда твърде дълго. Някои чакат подобрение няколко месеца повече, отколкото е разумно, а други ­– няколко десетилетия.

Винаги има възможност да се опитате да повлияете на средата и на фирмената култура, но имайте предвид, че и хората, и организациите се променят трудно.

Уверете се, че усилията ви са резултат от правилната мотивация. Ако тези седем знака са ви познати, може би е време да смените работното си място.

Свързани публикации