Лошите навици, които ви лишават от кариера

Лошите навици, които ви лишават от кариера

Навиците ходят по хората и никой не е застрахован срещу тях. Когато иде реч за полезни и ценни навици, никой не би възразил, но за нещастие, много от навиците са именно с обратния знак и практикуването им не се харесва нито от въвлечените, нито от околните.

Някои от най-вредните навици са свързани с поведението ни в работата. Често те се явяват спънка за кариерното ви развитие, затова е повече от препоръчително да ги изкорените колкото е възможно по-бързо и радикално.  Ето и някои неща, които наистина ви пречат.

 

Винаги закъснявате

Независимо дали закъснявате за среща или събрание, наистина е много нужно да спрете с този отвратителен навик. И моля, не свивайте рамене с овчедушна усмивка и дежурното извинение, че „задръстванията са ужасни“. Просто тръгнете достатъчно рано и предвидете, че може да има задръствания. Дори и да пристигнете преди уговореното време или началото на работния ден, няма да сте „на загуба“.

Колкото и да не ви се вярва, ако станете известен като „колегата, който е винаги 10 минути по-рано на уговореното място“, вместо да бъдете винаги 10 минути по-късно, ще си спечелите уважение и добро име. Закъсненията са сериозна проява на неуважение към околните.

За начало можете да пробвате да си настройвате алармата за 20 минути по-рано от обичайното. Ако пък си и приготвите дрехите за деня от предната вечер и сте си гарантирали, че в колата ви има достатъчно бензин, за да не се налага да се отбивате и в бензиностанцията, вероятно наистина ще пристигнете в офиса навреме. Въобще, струва си да се погрижите за точността си.

 

Вечно отлагате работата

Този навик е донякъде братовчед на горния лош навик да се закъснява. Но не е задължително – има отлагащи хора, които обаче са точни за срещи. Проблемът с отлагането (или прокрастинирането) е наистина сериозен. Изразява се в това, че се дрогирате от отлагане на работата до последния възможен момент, когато давате пълна газ и, ако нещо непредвидено не изскочи (но често изскача), може и да свършите навреме.

Идеята един проект или задача да бъдат свършени „по-рано от крайния срок“ е напълно чужда и непозната на закаления прокрастинатор. Проблемът обаче не е само във възможността да не ви стигне времето. Ако от работата ви зависи работата и на други хора, които не могат да започнат, преди вие да свършите, става съвсем очевидно, че вашето отлагане, им причинява истински затруднения.

Този тип офисно поведение е разпространен и неприятен. Рано или късно и шефовете и колегите ще ви вдигнат мерника. Резултатът – или ще си загубите работата, или ще загубите уважението им. Затова най-разумно е веднага (и без отлагане!) да се отървете от прокрастинирането и да го замените с коренно нова концепция – „Ще си свършвам работата не просто навреме, а предварително“. Моля, започнете с прилагането на тази идея още сега!

 

Обичате да клюкарствате в офиса

Напълно възможно е някои от колегите ви да са много доволни от вашите пикантни истории за други колеги или шефове. Тези хора дори ще ви окуражават да им разказвате още „жълтини“ и ще ви потупват дружески по рамото. Прави ли обаче всичко това идеята за клюкарстване добра?

Разпространяването на слухове и клюки в офиса е крайно непрепоръчително. Първо, това не е целта на престоя ви в офиса. Заплата ви се плаща за нещо съвсем различно и то обикновено е свързано с отмятането на работа, ако не сте забелязали. Второ, подобни навици показват сериозна душевна нечистоплътност. Клюкарстването е грозен порок, който без никакво съмнение ви категоризира в графата „дребни души“, а и обикновено сочи, че не водите удовлетворителен личен живот. Трето, но не и по важност – всичко това е опасно за кариерата ви. Рано или късно хората ще започнат да се чудят какво говорите за тях зад гърба им и ще се досетят, че навикът ви едва ли се отнася само до избрани жертви. Оттам до осъзнаването, че с подобен човек не е полезно да се работи съвместно, е една съвсем малка крачка.

Вместо да клюкарствате, развийте противоположния навик – „Аз не участвам в клюки“. Той ще ви превърне в по-приятен човек и ще ви се отплати по много и различни начини.

 

Работите по лични проекти в офиса

Има хора и те не са малко, които използват офисното време, за да работят по странични проекти. Това е донякъде разбираемо – човек често има свободно време в офиса, а пък има нужда и от допълнителни доходи. Двете неща бързо се групират и не един или двама решават да поработват в офиса върху частните си начинания.

Подобен навик не е печеливш. От една страна, започва да страда „официалната“ работа, която бива все повече и все по-често неглижирана за сметка на личните дейности. От друга, рано или късно нещата се разчуват и стигат до шефовете. Достатъчно е един път да ви хванат в крачка, за да съжалите. Доверието във вас е разрушено, възможно е дори да бъдете уволнени, но дори това да не се случи, началниците ви ще запомнят случката. И вие ще я запомните. Съвсем сигурно е, че и двете страни няма да се радват на тези спомени.

Старайте се да си вършите работата в офиса и да си уреждате личния бизнес от вкъщи. Не смесвайте двете неща, за да не съжалявате.

 

Работите на принципа „не е моя работа“

Често се случва някой да каже „не е моя работа“, когато друг помоли или направо поиска нещо да бъде свършено. Понякога е разбираемо и оправдано, но ако се превърне в система, няма да ви помогне в кариерното развитие. Именно готовността да се помага на останалите и да се прави повече от фиксираното в трудовия договор може да бъде разликата между кариерно развитие или застой.

„Това не е моя работа“ или „Не е включено в трудовата ми характеристика“ са изказвания, които действат на шефовете като дращене с нокти по черна дъска. А колегите обикновено започват да ви отбягват като неблагонадежден човек, който не иска да помага. Така никога няма да бъде припознати като отборни играчи и никой няма да ви дава допълнителни задачи, чрез които да блеснете. Е, съответно няма защо и да очаквате повишение или увеличение на заплатата.

 

Борбата с лошите офисни навици е мъчителна. Но си струва да я водите. Сами виждате, че повечето от гореизброените нагласи са непродуктивни и няма да ви доведат до успех в кариерата. Което означава, че лично, макар и неосъзнато, си вредите. Настройте се по различен начин – помислете как да не си вредите и с какво можете да подпомогнете престоя ви в офиса да стане по-приятен и ползотворен.  

Свързани публикации