Мълчаливото съгласие с групата – бич за правилните решения

Предполагам чували сте колко е важно различните мнения в един екип да се изразяват, а не – премълчават. Освен това ред „успели“ мотивационни лектори постоянно ни повтарят да „мислим извън рамките“. Клише ли е това?

Знаете ли, че когато са притиснати от всеобщото мнение на групата, 2/3 от хората не посмяват да й противоречат и се съгласяват с нещо, което иначе вярват, че е изначално грешно? Статистиката е валидна дори когато става дума за прости, очевидни факти и не е зависима от пол, раса или възраст. Това е и една от причините способните, интелигентни хора понякога да взимат глупави решения.

Популярните автори в областта на поведенческите науки Дейвид Максфилд и Джоузеф Грени провеждат експеримент, в който показват нагледно механизма на влияние на социума… и как да се справим с него.

Индивидът търси закрилата на групата и се опитва да не и противоречи, за да не се окаже аутсайдер. Грешката е точно тук – изразяването на обосновано съмнение не означава задължително някой да се противопоставя. Разковничето е в начина на комуникиране. „Не е нужно да викате“, обяснява Грени. „Спокойното, любезно изразяване на съмнение може да преобрази групата от зомбита в мислещи същества“. Или отново използвайки количествените измерения на статистиката: ако само един-единствен член на екипа изкаже подходящо и обосновано различното си мнение, то 95% от инакомислещите ще го последват. А това би променило живота или бизнеса ви към по-добро.

Свързани публикации