Най-ценното качество на всеки професионалист

StockSnap_4CDT77XO4H

Всяка добра организация е като система от скачени съдове – ако един от специалистите не върши работата си както трябва, крайният резултат от усилията на всички ще пострада. Затова индивидуалните качества и усъвършенстването им са толкова важни.

Чудили ли сте се някога кое е най-ценното качество на един професионалист? Ако някой цени бързината на работа, може би ще предположи, че е ефективността. Друг би казал, че е търпението – способността човек да проявява постоянство в делата си. Със сигурност към този проблем може да има повече от една гледна точка. Тук ви представяме позицията на Peter Economy от екипа на Inc.com, който смята, че тези две умения са важни, но на първо място трябва да ценим любопитството си.

Любопитството е качеството, което движи света напред и е генератор на промяната. „Какво ще стане, ако…?“ Въпреки разпространеното мнение, че любопитството вреди на професионалните умения, това не е непременно вярно, особено когато любопитството може да бъде объркано с любознателност.

Любознателните хора имат вродена склонност да търсят отговори, за разлика от по-малко любопитните си колеги. По-вероятно е да поемат рискове, да се страхуват по-малко и да опитват всеки възможен път за достигане до осъществимо решение, преди да се откажат. Задаващите въпроси по-често могат да се възприемат като по-ангажирани от останалите, които стоят в задните редици и пасивно чакат животът да им се случи.

Тези, които работят с любопитни хора, ги виждат като интересни характери и членове на екипа, които ще извървят пътя, за да постигнат неща, за които други не биха си направили труда. Често задачите или проектите, които мнозинството смята за безполезни, се оказват истински златни мини.

Търсещите нетрадиционни пътеки отдавна са се доказали като най-успешните. Примерите са много, а Economy избира да посочи Mark Zuckerberg, главният изпълнителен директор на Facebook – най-популярната социална мрежа в света днес. Той е прекъснал обучението си, за да преследва идея, за осъществяването на която е проявил ентусиазъм и любопитство – искал е да я доведе до успешен край, за да разбере дали ще проработи. И вижте къде е Facebook сега.

Вроденото любопитство на хората ги кара да оценяват красотата на непознатото. Те не биха се спрели пред нищо, докато не разплетат загадките пред себе си. В професионален план любопитството няма да ви убие, само ще направи работата ви още по-пълноценна.

Свързани публикации