Не можете да си намерите работа? Опитайте тези съвети за начинаещи

F9607ECDC9

Току що завършилите университета са изправени пред нелеката задача да намерят първата си сериозна работа. Тази ситуация създава някои препятствия, трансформиращи досегашните им представи за трудовия пазар. Тези препятствия обаче съвсем не са непреодолими, пише Elizabeth Garone от BBC и събира мненията по темата на работодатели, мениджъри и специалисти по подбор на персонал.

Ако скоро сте се дипломирали и веднага сте започнали търсенето на мечтаната работа, то вероятно вече знаете, че никой няма да влезе с бодра крачка в зоната на комфорта ви и да ви покани да заемете бленуваната позиция.

Вероятно сте изпратили поне десетина CV-та и сте попълнили много повече форми за кандидатстване. Никой не ви се е обадил и смятате, че това е основателна причина да си позволите да се отчайвате. Вместо да допускате паниката в главата си и да съжалявате за всички усилия, които сте вложили в образованието си, помислете за опциите – какво може да ви направи желан служител?

Най-добрият съвет, който можете да получите, е изключително прост, но рядко някой се възползва от него. Отнасяйте се към търсенето на работа като към истинска работа. Започвайте всеки свой ден, сякаш е работен ден. Не се мотайте по пижама, докато гледате любимото си предаване. Облечете се с идеята, че има къде да бъдете – да си търсите работа.

Работете целенасочено върху мрежата си от контакти. Направете списък с познатите си, както и с хората, работещи във вашата професионална сфера, за които се сещате. Свържете се с тях, организирайте среща, поискайте съвет, а не работа. Когато описвате какво търсите, бъдете конкретни.

Ако имате среща с някого лице в лице, представете се професионално – в крайна сметка искате помощ и евентуално лична препоръка. Подгответе се с примери за това как успешно сте приложили уменията си в миналото, дори да е било в студентски проект или в рамките на стаж. Целта ви е да го впечатлите. Попитайте дали се сеща за някого, на когото би могъл да ви представи предвид посоката, в която сте поели по кариерния си път.

Стратегията има експоненциален ефект. Ако по този начин разговаряте със 100 души, има огромна вероятност някой от тази група хора да има предвид перфектната работа за вас.

Излезте от зоната на комфорта си

Понякога сте склонни да се чувствате добре само ако работата ви предлага поле за изява в тясната сфера, в която сте специализирани. Новината е, че е твърде вероятно да се наложи да излезете от тази зона. Отделете време, за да придобиете реален работен опит – може би това означава да се примирите с позиция, която не е точно това, на което сте се надявали.

Не трябва първоначалният ви опит да е нещо велико. Дори краткият престой в подходяща организация ще бъде достатъчен, за да покажете на работодателите, че приемате сериозно собствените си намерения за кариерно развитие и се опитвате да придобиете релевантен професионален опит.

Представяне на хартия

Ако по време на обучението си сте участвали в стажове, свързани с интересите ви, недейте просто да ги изброявате. Вместо това ги покажете чрез портфолиото си. Хубаво е да сте в състояние да демонстрирате конкретни професионални умения, независимо дали посредством стажовете или доброволческата си работа. Това ще ви даде предимства при кандидатстването за работа.

Ако CV-то ви се нуждае да бъде подобрено, обмислете доброволчеството или професионалните курсове – така ще усъвършенствате набора си от професионални умения, за да пасне по-добре на изискванията на позициите, за които кандидатствате. Работодателите ще търсят знаци, че сте готови да стигнете по-далеч от минимума, който се изисква от вас, за да повишите уменията си и да спечелите допълнителен опит.

Прост начин да следвате тази тактика е да се запишете в курсове за подобряване на дигиталните умения, дори това да не е тясната ви сфера на дейност. Тези инструменти са ключови за напредъка ви – и сега, и за в бъдеще.

Вземете най-полезно от престоя си пред компютъра. Шлифовайте техническите си умения. Обърнете внимание на механизмите на действие в социалните мрежи.

След като веднъж сте го направили, покажете какво сте научили чрез собственото си онлайн присъствие. Не забравяйте за професионалните социални мрежи.

Много умения, малко опит

Ако нямате практически опит, обмислете да насочите фокуса в CV-то си към своите умения. Използвайте първата страница, за да изложите петте си трансферуеми умения, релевантни на позицията, за която кандидатствате. Под тези пет заглавия създайте подточки, в които посочете постиженията, доказващи съответното ви умение.

Опитайте се да включите основните дейности, които сте извършвали, както и да оцените резултатите, където е възможно. В „организация и планиране“, например, можете да включите организирането на благотворително събитие в университета. Опишете го по начин, подчертаващ постигнатото от вас.

Работата в мрежа никога няма да излезе от мода

Работата в мрежа все още е страхотен начин на влезете в обхвата на радара на потенциалните работодатели. Ако не разполагате с време или нямате склонност да присъствате на дадено събитие лично, спокойно можете да използвате онлайн платформи като LinkedIn и Xing.

Имайте предвид обаче, че срещата на живо няма заместител и в един момент ще трябва да я осъществите. Ако все пак първоначално ще използвате дигитални канали за комуникация, уверете се, че онлайн присъствието ви съвпада с целите, които сте си поставили, а и с останалите елементи от вашето представяне, включително CV и мотивационни писма. Бъдете сигурни, че профилът ви е изпипан до последния детайл, преди да се свържете с фирми или рекрутъри.

Разширете хоризонта си

Ако кандидатствате по този начин и все пак не бележите успех, обмислете кариери, които са на ръба на специалността ви. Възможностите невинаги ще бъдат директно свързани с това, което сте учили. Понякога се налага, без да се утдалечавате твърде много, да направите крачка в друга посока, за да напредвате в работата си.

Свързани публикации