Пет работни съвета към поколението Y

Новото поколение (поколението Y, милениалите – наречете ги както ви допада) е тук и нищо не може да промени този факт. Младите хора на нашето съвремие обаче се оказаха доста по-различни от всички поколения преди тях. Те си имат свой светоглед, свои правила, свои идеи. Което, разбира се, е добре. Но е и трудно. Трудно е най-вече за комуникацията между това поколение и предишните. Особено в работен план.

Миланиалите редовно получават квалификации – че са самовлюбени, недисциплинирани, мързеливи и не спазват йерархиите. Естествено, и в това обобщение има сериозно доза неточности, но причината за горните епитети често се вижда с просто око. Въпросът е, как тези млади хора да се сработят с предците си и да поемат постепенно бизнеса в свои ръце? Как да обитаваме един офис заедно, без да настават постоянни дрязги и скандали? Има ли път за помирение?

Да, различните поколения са различни, но това не значи, че те не могат да вършат работа заедно. Ако и двете страни се постараят, вероятно резултатът няма да е толкова незавиден. Затова, тук ще дадем думата на списание Fortune и неговите пет съвета към милениалите. Струва си да бъдат взети предвид, при всяко положение.

Свързани публикации