Победа или провал – разликата може да е само една крачка

В момента, в Пекин, се провежда световно първенство по лека атлетика. За любителите на спорта това е истински празник, а за атлетите е един от моментите, за които се готвят най-дълго и безжалостно. Професионалният спорт в днешно време е „кръв, пот и сълзи“ и зад кратките минути, в които виждаме състезателите да дават най-доброто от себе си, стоят хиляди часове на изтощителни и много специализирани тренировки.

Естествено, основната цел на спортистите е да постигнат максимума на този световен форум, да спечелят медали, слава, а и пари. Иначе казано, това са редките моменти, които осмислят целия им спартански начин на живот и безбройните часове по пистите и залите.

Именно по тази причина, от състезателите се иска максимална концентрация и отдаденост – конкуренцията е жестока и мнозина имат шанс да стъпят на почетната стълбичка, но местата са само три. Ето и какво се случи на това световно първенство – чудесно доказателство, че надпреварата „не е свършила, докато не е свършила“. Моли Хъдъл от САЩ, състезателка в дисциплината 10 хиляди метра, реши да се порадва на третото си място един метър преди финала. И веднага бе наказана сурово от конкуренцията. Сега Моли е четвърта и си тръгва без медал, а Емили Инфелд, също от САЩ, спечели бронза буквално в последната секунда.

Спортната поука от всичко това е съвсем очевидна. Бизнес поуката не е много по-различна. Успехът е сигурен, само когато всичко е приключило. Всяко предварително задоволство е неразумно, защото всичко може да се провали за част от секундата. Както е казано в хубавата поговорка: „Не казвай „хоп“, преди да си скочил“. Придържането към тази философия съдържа потенциала да ви спести много разочарования и дори, финансови щети. Поразсъждавайте по въпроса, прочетете някоя от книгите на Насим Талеб, и ще се убедите, че несигурността е съществена част от живота – всеки опит да бъде пренебрегната, може да бъде жестоко наказан. Всъщност, е много вероятно.

Свързани публикации