Почивка от работа с… работа! Най-иновативният тренд в мениджърския свят!

Почивка от работа с… работа! Най-иновативният тренд в мениджърския свят!

Звучи абсурдно? Прочетете докрай и помислете – ще се изненадате колко е хитро! Предложението ни е следното – изберете най-спокойния и ненатоварен период от годината, през който няма твърде много работа, и дайте свобода на вашите служители да се захванат с нов и иницииран от тях проект. Основните условия са две – да научат и усвоят нови умения и този нов проект да е свързан и да допринася за развитието на компанията. Разбира се, не става въпрос да оставят изцяло предишните си задължения, но нека не отделят повече от два часа на ден за тях – нека новото начинание обема цялата останала част от времето им. Защо това е полезно?

На първо място – ще стимулира тяхната креативност! Често на работа влизаме в една непрекъсната рутина, която може да механизира нашето ежедневие на работното място и да притъпи креативния ни потенциал. А една изключителна идея може да дойде най-спонтанно дори от, на пръв поглед, най-неочаквано място! Вашите колеги вероятно често имат такива хрумвания, които не успяват да реализират като добре конструирани предложения, защото са твърде заети с рутинните си задачи. Дайте им тези две седмици платено работно време, за да ги усъвършенстват и развият концептуално (а може би и практически?). Ако се получи – ще е чудесно. Ако не – поне служителите ви са преживели освежаваща промяна, научили са нещо ново и са се заредили с енергия и мотивация за другите ви проекти. Пък и когато е по време на затишие, останалата част от работата им няма да пострада от това.

На второ – ще усвоят полезни нови умения. Разбира се, по принцип е чудесно да бъдем експерти в своята собствена област. Но когато се застоим твърде дълго в нея, някои други наши потенциално полезни умения започват да залиняват, а това несъмнено е загуба. Добре е за вашите служители да се развиват в други полета, за да остане тяхната адаптивност все така силна и обострена. Още повече, когато работят заедно в екип по нов вълнуващ проект, те ще споделят ценен опит по между си, от който за две седмици ще научат повече, отколкото за месеци индивидуална работа. А кой знае дали тези нови умения няма да бъдат от полза за обичайната им работа – нещо, което несъмнено ще ги направи по-ценни за компанията!

На последно място – проектите биха могли да се превърнат в смислен реален продукт. Или услуга. Или каквото и да е, свързано с вашия бизнес. Разбира се, това не винаги ще е така, но потенциалът за смислени иновации е там. Нека накрая на този двуседмичен период, колегите ви представят подробна презентация на своя проект, но и не само – също и на това, което те са постигнали в своето развитие. Преценете заедно може ли техният проект да бъде осъществен и как може това да се случи. Ако не е възможно, ревизирайте работата, покажете им грешките, споделете полезни съвети, насочете ги в правилната посока. Нека този проект остане там, за тях – за свободното им време или следващите такива две седмици през другата година. Нека постоянно присъства като нещо, което да ги вълнува и провокира. Ако визията им е реалистична и изпълнима – честито! Създалите сте условия за своеобразна активна почивка, а резултатът е щастливи служители и нов, смислен и полезен за вашия бизнес проект.  И в двата случая обаче, това е ситуация, от която вие и вашите колеги единствено печелите.

Свързани публикации