Правилна подготовка за „Дни на кариерата“

it4

На 13 октомври 2016 в град София ще се проведе седмото издание на специализирания кариерен форум „Дни на кариерата“ в секторите ИТ, Телекомуникации и BPO, а на 14 октомври пък ще е първото пловдивско издание на това събитие. То ще предостави възможност за успешен старт в кариерата на студенти и млади специалисти от  съответните специалности.

Участието в този форум би било много полезно ако желаеш да стартираш успешно кариерата си в гореизброените сектори. На място в София ще се представят 79 компании, а в Пловдив – 26. Всички те предлагат свободни позиции и стажове в сферата на ИТ, телекомуникации и ВРО. Събитието е отлична възможност да поговориш с представители на водещи работодатели в посочените сектори и шанс да изградиш добро първо впечатление. Именно това е начинът да получиш отлични работни предложения, които със сигурност ще ти донесат силен кариерен старт.

Участието в събитието носи максимална полза, ако са спазени основни правила. Статистика показва, че 1 на всеки 6 човека получава предложение за работа или стаж след събитието, а повече от 7000 души през годините са се възползвали от възможностите на форума. Условно сме разделили етапите на „преди“, „по време“ и „след събитието“. Това ще те улесни в запомнянето и използването им.

 

Преди събитието

it1Над 70 компании ще участват в мероприятието.  Това означава, че имаш богат избор от потенциални работодатели. Не се опитвай да „очароваш“ всичките, избери си фаворити. Проучи ги и се насочи към конкретни позиции. Ако сведеш фаворитите сред работодателите си до 5, ще бъде реалистично да си научил възможно най-много за харесаните от теб компании.

Подготви си предварително въпроси към потенциалните ти работодатели. Представителите на компаниите на щандовете харесват кандидати, които имат умни и кариерно ориентирани питания към тях. Това показва, че те са си „написали домашното“. Някои насоки ще откриеш тук.

Приготви добро CV и го разпечатай в достатъчно копия, за да можеш да оставиш по едно на компаниите, които си си харесал. Как ще изглежда то, зависи от теб. Няма единствен правилен формат, но пък има много грешни. Можеш да научиш някои неща по темата в нашия корпоративен сайт.

Помисли за добро мотивационно писмо, което да е приготвено за конкретна длъжност, която можеш да откриеш предварително на нашата платформа за обяви за работа. Съвети за мотивационното писмо ще откриеш в тази секция на jobtiger.tv.

Не е за подценяване, ако си намериш и препоръки от предишни работодатели (в случай, че имаш такива). Препоръките ти дават повече достоверност.

И още нещо, което не е маловажно – намери си подходящо облекло. Писали сме и по тази тема.

 

По време на събитието

Първо посети всички компании, които са в личния ти Топ 5. (Разбира се, провери и останалите след това.) Тях не бива да пропускаш в никакъв случай. Постарай се още в първите мигове да направиш добро първо впечатление, защото има много истина в класическата пословица, че „нямаш втори шанс да направиш добро първо впечатление“. Бъди усмихнат, позитивен  и разумно самоуверен. Не преигравай, за да не изглеждаш арогантен. Разкажи за себе си в рамките на няколко минути и задай своите въпроси, ако си се подготвил добре, няма от какво да се притесняваш.it2

Демонстрирай познаване на компанията и бранша. Ако се покажеш като подготвен кандидат, шансовете ти се покачват сериозно.

Имай под ръка и раздавай на всички важни за теб работодатели добре написаното CV (и евентуално мотивационно писмо). Знай предварително какви въпроси може да повдигне автобиографията ти и си приготви планирани отговори.

Вземи визитки от представителите, с които си говорил. Няма как да ги запомниш всичките.

Опитай се да се държиш позитивно – с поведение, мимики и жестове. Езикът на тялото казва повече, отколкото думите ти.

След събитието

Участието в кариерния форум не приключва с посещението на събитието. Следват важни действия, които да подобрят още повече шансовете ти за успех.

it3Прибери се и най-късно на следващия ден изпрати благодарствени писма на всички, с които си разговарял. Така ще им припомниш, че са се срещали с теб. Това, от друга страна, затвърждава доброто впечатление и демонстрира мотивацията ти. Изпрати и допълнителни документи, ако сте се уговорили така със съответния специалист по подбор на персонал.

След три дни изпрати и напомнящи мейли до същите хора – за какво сте разговаряли, какво очакваш от тяхна страна и всичко, което е важно в конкретния случай. Потвърди по този начин интереса си към компанията и съответната вакантна позиция.

И така, вече би трябвало да си готов за успешно посещение на „Дни на кариерата“ в секторите ИТ, Телекомуникации и BPO. Късмет!

КАК ДА БЪДЕМ В ТЕЧЕНИЕ С НОВОСТИТЕ ОКОЛО СЪБИТИЕТО?

  • Следи ежедневно публикуваната информация относно:

 

Свързани публикации