Причината да сте толкова нерешителни

StockSnap_4AY00IIKGZ

Дори и най-дейните и ефективни хора понякога изпитват трудности, когато са изправени пред вземането на решение. Защо много от нас се парализират, когато трябва да избират? Защото се чувстват длъжни да оценят всички свои опции, преди да продължат напред, буквално да помислят за всички възможности.

Представете си, че търсите да купите жилище, предлага за пример Kat Boogaard от TheMuse. Вече сте разгледали 100 жилища и брокерът продължава да ви развежда търпеливо. Макар че сте харесали няколко, не сте склонни да изберете едно от тях, защото все оставате с усещането, че можете да намерите нещо по-добро. Какво, ако откриете къща с малко по-голям двор или по-просторна главна спалня?

Никога няма да успеете да прехвърлите абсолютно всички опции, които пазарът предлага. Трябва да изберете най-доброто до момента и да направите оптималното, за да го превърнете в дом.

Двете възможни реакции в ситуации като тази определят към коя от двете различни категории хора принадлежите – дали се задоволявате с онова, което ви е достатъчно, или сте максималист.

Ако се разпознавате в описанието на първата категория, ще се чувствате добре от вече взетото решение и ще продължавате напред без тревога, след като веднъж изборът е покрил критериите ви. Независимо дали става дума за работа, къща, кола или каквото и да е друго, вие се впускате в действие.

Достатъчно добро или максимално добро

Задоволяващите се с достатъчното по собствените си критерии също не се примиряват с посредствеността, казва Gretchen Rubin в блог пост. „Техните критерии могат да бъдат много високи.“

Ами максималистите? Максималистите не могат да преживеят нищо по-малко от оптималното решение. Искат да пресеят всяка алтернатива, която съществува на света, така че след като направят избор, да си отдъхнат, че са взели възможно най-доброто решение и не са пропуснали нищо.

Влиянието

Тези стилове на поведение обикновено проникват във всички сфери на живота ни – и в личния, и в професионалния ни живот.

Представете си, че се нуждаете от редизайн на личния си сайт. Ако сте нерешителни, ще ви трябват векове, за да се спрете на окончателен вариант. Ако сменяте снимката на профила си в някоя от социалните мрежи, ще разровите всички снимки, които имате, за да намерите онази, която ви представя в най-добрата светлина. Когато се обличате за важно събитие, вероятно ще изпробвате всичко от гардероба си

Продължете напред

Не може да се твърди, че има нещо изначално сбъркано в този подход. В крайна сметка не е толкова лошо човек да го е грижа за важните решения, в които е готов да вложи време, усилия и енергия, за да се справи със задачата си качествено.

Въпреки това не всеки избор, пред който сме изправени, изисква толкова висока степен на внимание. Обсебващата идея, че трябва да се изследва всеки възможен път или опция, единствено ще изгуби времето ни.

В своята книга „Парадоксът на избора: защо повече е по-малко“ Barry Schwartz твърди, че въпреки че максималистите обикновено са по-успешни, задоволяващите се с достатъчното често са най-щастливи.

Здравословният баланс между двата типа поведение предполага да следвате конкретна стратегия при вземането на решения. Преди да изследвате хилядите възможности, от които можете да избирате, помислете за сериозността на решението – дали е нещо, което заслужава тази огромна ангажираност и задълбочено проучване? Или е един от онези случаи, при които намирането на нещо, което отговаря на основните ви нужди, ще е повече от достатъчно.

Свързани публикации