Разговорът при напускане – има ли ключови правила?

Въпросът от заглавието е един от трудните въпроси, които непременно ни застигат в определен момент от кариерното ни развитие. Работили сме в един офис, общували сме с колеги, вършили сме определени задачи, издигали сме се по йерархичната стълбица и в един момент  – край! Решаваме, че ще напуснем. Дали заради по-добро предложение, дали заради неудовлетвореност от сегашната позиция, дали заради лош фирмен микроклимат – няма значение. Факт е, че сме изправени пред една нова ситуация и тя изисква от нас да се справим по най-деликатния и перспективен начин.

За процеса по напускане е писано много, включително и тук. И няма как да не е така, защото напускането, в известен смисъл, е дори по-важно от назначението. От начина, по който се разделим с настоящия си работодател (а и с множеството колеги) може да зависи в определен момент от бъдещето как ще се развие по-нататъшният ни кариерен прогрес. Така е, защото не знаем дали настоящите ни шефове не познават бъдещите такива, както и не знаем хиляди други сценарии, при които е възможно сегашното напускане да се отрази на бъдещето ни. И по-точно, не самото напускане, а начинът, по който го правим.

В това кратко видео няма да чуете всички подробности, които вероятно ви вълнуват, но ще получите няколко важни съвета за разговора с висшестоящите и за някои от нещата, които с положителност не бива да правите. И, да – не напускайте никога със скандал.

Свързани публикации