Сигурни белези, че работим за некадърен шеф (и е време да потърсим нова работа)

Лош„Шефът чудо“ е същият човек, който е и „шефът некадърник“ – зависи от гледната точка на служителите и кой от тях как възприема началника си. Едва ли има шеф, който да е обичан и харесван от всички. Това обаче не пречи да погледнем обективно на нещата и да опитаме да посочим явните белези, отличаващи некадърните или неприятните шефове, тип „лекета“, от останалите. Просто за да разполагаме с удобен критерий, който да ни помага да преценяваме с какъв човек имаме работа.

И така, ако сме откровени, няма как да има единствен и обективен критерий за диференциране на висшестоящите. Но можем да сметнем спокойно, че изказванията на хората са доста сигурен белег за истинската им същност. Ето кои мениджърски думи могат да бъдат сигнал за вас, че шефът ви е от най-лошия тип:

„Това място ще се разпадне без мен“

Лошите шефове погрешно смятат, че ако отидат на море и офисът престане да функционира нормално в това време, това е отражение на таланта им. Всъщност, истината е тъкмо обратната – ако една компания не може да функционира приемливо без шефа си, явно е, че той няма мениджърска визия, не може да делегира, да работи с хора и да изгражда корпоративна култура. Ако шефът ви замества тези способности с ежедневно микроменажиране, можете да сте сигурни, че това не е „правилният“ ръководител.

„Винаги сме го правили по този начин“

Историята рядко е добро оправдание за решението нищо да не се променя. Традицията е хубаво и важно нещо – тя има роля в успеха на всяка компания. Но ако един шеф не е готов да прегърне промяната, при това често и без страх, става видно, че имаме работа с човек, страхуващ се от промени и избягващ новите възможности. И това определено не е подходящ човек за шеф.

„Късметлия си, че изобщо имаш тази работа“

Несигурните хора са често доволни да имат някаква работа, особено ако усещат, че не я заслужават реално. Но подобни изказвания не са ОК за един шеф. Тези думи издават слабия шеф, който „мотивира“ хората си по негативен път, вместо да намери как да ги напътства, усъвършенства и подкрепя. А извън това, какво точно индикира шефът с подобни думи? Че е наел некадърници, колкото да има някой в офиса, че целият бизнес е случаен и утре може да загине или, че трябва да се чувстваме заплашени, защото скоро може да сме без работа? Който и вариант да си изберете, неминуемо ще прозрете, че имате неспособен началник.

„Нашата фирма е най-добрата и няма какво да научи от конкуренцията“

Наистина ли има все още шефове, които казват подобни думи? Да, има. И това е тъжно. Защото няма трезвомислещ мениджър с перспективно мислене и добри критични способности, който да може спокойно да си позволи такива изрази. Още повече днес, когато промените се случват толкова бързо, че винаги някой е изненадан. Не е за подценяване човек да има самочувствие, ако то е оправдано. Но изразяването на убеденост, че няма какво да се научи от конкуренцията, е не проява на самочувствие, а на арогантност. И както е добре известно, от арогантността до провала крачката е съвсем малка. А щом шефът ви не го разбира, значи наистина не е добър шеф.

Свързани публикации