Според рекрутърите: Има ли значение, че сте сменяли много работни места?

Според рекрутърите: Има ли значение, че сте сменяли много работни места?

Днес професионалният пазар е изключително нестабилен от кадрова гледна точка. Повечето хора преминават през множество различни работни места, на някои от които не се задържат дълго (повече от година). С ускореното развитие на фрийланс нишата, както и работата на проектен принцип, ситуацията става още по-сложна. Затова този въпрос е един от най-често задаваните днес – каква е тежестта на честата смяна на работното място или фрийланс опита и може ли те да се сравняват със един дългогодишен ангажимент към позиция в дадена компания?

За някои индустрии това да сте имали стабилна, линейна кариера с дългогодишен стаж на едно място, все още има тежест. Съответно има и позиции, при които това се цени повече (например в администрацията). Важно е обаче, независимо в коя професионална сфера се намирате, да комуникирате правилно защо сте сменяли толкова работни места и как това ви е повлияло като кадър.

  1. Изтъкнете ценния опит, който сте придобили

Много е важно да бъдете открити с това, че сте сменили много работни места. Изпишете ги в CV-то си, за да не изпъкват дупките и по време на интервюто да ви изиграят лоша шега. Нещо повече – съвсем спокойно бихте могли да направите кратка ремарка към тази ваша история в полето за допълнителни бележки. Покажете, че не се притеснявате да говорите за това. Бъдете готови и с отговор, когато интервюиращият повдигне недоверчиво вежди с въпрос „Защо сте сменили толкова работни места?“. В такъв случай, винаги можете да се спрете на следната структура: „Разбирам, че това движение не създава добро впечатление, но вярвам, че от него съм придобил важен опит, който не трябва да се подценява. Преминал съм през различни типове компании, начини на управление, мениджърски похвати; работил съм в крайно различаващи се типове среди и съм усвоил ценни умения от различните длъжности, които съм заемал. Имайки този опит, вече знам в какъв тип среда искам да остана за дълго и да се развия като специалист.“

  1. Бъдете откровени

Именно с изказване като споменатото горе, е важно да заявите, че този път имате намерение да останете за дълго. Работодателите търсят именно това и колкото по-ясно и директно го заявите (особено ако имате непостоянна кариерна история), толкова по-важно ще е това за тях. Избягвайте да нападате предишните си работодатели и да поставяте вината за това, че сте сменили толкова позиции, върху тях – това ще създаде лошо впечатление и ще ви дискредитира в очите на евентуалния ви бъдещ такъв. Разбира се, ако съществува някой забавен анекдот, свързан с вашия опит, който показва защо искате да приключите с кариерното номадство, е съвсем удачно да го разкажете.

  1. Разберете дали това е правилното място за вас

Досега говорихме за това как да се представите пред евентуалния работодател. Но заедно с това е важно и нещо друго – да разберете за себе си дали е правилното място и дали не се заемате с нещо, което ще оставите след девет месеца. Бъдете открити и на интервюто попитайте за всичко това, което би ви разтревожило и накарало да напуснете – какви са възможностите за развитие вътре в компанията; има ли обучения; каква е офисната й култура и т.н.  За всеки тези въпроси вероятно ще варират според опита, който е натрупал. Важно е обаче те да бъдат изчистени на този ранен етап, за да знаете дали да направите крачката към предлагания пост или не, спестявайки си още от същото, през което вече сте преминали.

Свързани публикации