Според рекрутърите: как да бъдете успешно забелязани, ако откриете перфектната позиция?

Според рекрутърите: как да бъдете успешно забелязани, ако откриете перфектната позиция?

Това е един от несъмнено най-вълнуващите моменти в кариерното развитие на всеки – да попадне на обява за позиция, която напълно съвпада с това, което търси. Но оттук идва големият въпрос (и голямото притеснение) – какво трябва да направим, за да изпъкнем и да бъдем забелязани? И как да го направим, така че да изразим искрено и адекватно силния си интерес, без да изглеждаме прекалено ентусиазирани и дори отчаяни? Какво казват професионалистите за това? Да видим.

На първо място, важно е винаги да подхождате с нужната доза реализъм към този тип обяви и да имате едно наум. Често се случва нещата на пръв погледа да не са такива, каквито всъщност са. Тази ситуация напомня на това да се влюбите в някого почти маниакално още след първата среща – много рядко това първо впечатление остава непроменено. Дори обратното – всеки (включително компании или организации, за които желаете да работите) искат да се представят във възможно най-добра светлина. В някои случаи този профил отговаря на реалността, но в доста други, е по-скоро умел камуфлаж, който крие неприятни изненади. Затова – винаги имайте едно на ум. Обявите за работа са, по един особен начин, реклама на компанията с цел привличане на правилните кадри. А всички знаем, че рекламите не отговарят задължително на реалността.

Ако обаче имате късмета да попаднете на обява за работа, която след проучване или придобиване на личен опит (информиране от запознати хора или такива работещи в компанията, например) съвпадне с реалността, то тогава е важно да направите няколко неща. На първо място, в своето CV поставете акценти – чрез конкретни примери от досегашната ви практика – с които да демонстрирате, че отговаряте на заложените изисквания. Покриете ли всяка една от тези точки с убедителни „доказателства“, то вярвайте че вече сте грабнали вниманието. Важно е това да изпъква и в мотивационното ви писмо – покажете се като професионалист, който разбира точно какво се изисква от него и който може да даде това, което е нужно на компанията. Общите приказки и прекалената емоционалност едва ли ще ви помогнат, но обещаващият ви опит, съвпадащ точно с това, което се търси, със сигурност ще ви накарат да изпъкнете.

Друг важен момент е личната комуникация. Ако имате време да реагирате (тоест ако не преследвате краен срок на дадена обява), добре е да се въвлечете в малко нетуъркинг. Ако познавате хора, които работят в компанията, това е много добро начало – говорете с тях за вашето желание за стартиране на работа там, попитайте ги за препоръка или ги помолете да ви представят на когото трябва, за да стартирате комуникация с цел евентуално бъдещо назначение (дори към този момент да няма свободни позиции). В случай, че нямате „вътрешен човек“, не бъдете срамежливи и посетете събитие, на което можете да се срещнете с представители на съответната компания – може да е кариерен форум, отворена професионална среща на съответната индустрия или пък събитие, организирано от въпросната фирма. Това е много добър повод да се срещнете с хората, работещи там, да се представите и да създадете добро впечатление още преди да сте предприели каквото и да било, за да кандидатствате.

Следвате  ли тези ясни и прости стъпки, бъдете убедени, че ще сте един от кадрите, които несъмнено ще бъдат забелязани и поканени за интервю – или нещо повече!

Свързани публикации