Според рекрутърите: какво да направите, ако работата ви кара да се чувствате зле?

Според рекрутърите: какво да направите, ако работата ви кара да се чувствате зле?

Това е един от несъмнените бичове на нашето време – след като години наред (в добрия случай) сте се наслаждавали на работата си, вършели сте задачите си с удоволствие и ентусиазъм, развивали сте се професионално, в един момент достигате до пълна нетърпимост към работното си място. Нямате мотивация, отнема ви ужасно много време и усилия да свършите и най-обичайните задачи, не се чувствате оценени в това, което правите, не желаете да комуникирате с колегите си, а сутрин ставате с нежелание и тръгвате към офиса с усещането, че отивате към затвор. Отгоре на всичко, усещате как тази ситуация влияе негативно на психическото и физическото ви здраве. Позната и неприятно, нали? Какви са възможните решения и изходи в тези моменти? Ето какво би ви посъветвал един рекрутър!

Зад всяка една такава ситуация на стрес и силно неудовлетворение, стоят причини, които често може да не са така очевидни или пък да не са обичайните такива. Изключително важно е да си дадете време да се обърнете към себе си и да разберете защо сте изгубили интерес в това, което правите. Дали е заради това, че се чувствате недооценени; заради еднообразие и липса на перспективност; заради промяна в работната ви среда (нов екип) или е нещо друго? Важно е да идентифицирате дали този проблем е следствие от вашата настояща работа. Ако го припознаете като такъв, нужно е да го отнесете и обсъдите с вашите началници и да помислите какво може да се направи, за да се промени вашата рутина и да си възвърнете мотивацията и отдадеността. Първата стъпка е ваша, но за да е пълноценна промяната е нужно да я обсъдите заедно с вашите мениджъри – те не случайно са на такава позиция.

Другият вариант е да преминавате през голямо и тежко прегаряне, което не е директно свързано с настоящата ви позиция. Към него могат да допринасят и множество фактори от личния ви живот. Ако смятате, че това е така може би имате нужда от по-значителна промяна. Ако е възможно, вземете си голяма почивка или дори – напуснете работа и се отдайте на едно своеобразно „връщане към себе си“, за да разберете в каква посока искате да продъжлите. Разбира се, за много хора това не е възможно. В такъв случай, започнете да мислите в каква посока бихте се преквалифицирали и задвижете един такъв процес. Потърсете нова работа или директно – ново поприще. Междувременно, няма нищо лошо в това да започнете да се занимавате с някакъв вид доброволческа дейност – ако работите за дадена кауза, има голяма вероятност отново да намерите „смисъл“, да се почувствате по-пълноценни и да откриете вярната за вас посока и изход от ситуацията.

Във всеки един от двата случая, е важно да се вгледате в себе си (дори, ако е нужно, чрез помощта на професионалист – в това няма абсолютно нищо срамно) и да бъдете честни какви са причините за това ви състояние и какво би било нужно, за да излезете от него. А след това, с малки и бавни стъпки, да започнете да се движите в тази посока!

Свързани публикации