Техники за справяне с притеснението преди интервю

Техники за справяне с притеснението преди интервю

Интервюто за работа в своята същност е съвсем нормална среща – въпреки, че въпросите или тестовете могат да ви поизпотят, по време на нея не се случва нищо страшно, особено ако имате качествата, така или иначе нужни за позицията. Хората обаче притежават различна индивидуалност, и както има такива, които просто са неспособни да говорят пред публика или най-малкото ги обхваща сценична треска, така съществуват кандидати за работа, които буквално „блокират“ психически преди интервюто. Ето няколко съвета за най-притеснителните.

Разработете си план

Ден-два преди интервюто проучете сградата на компанията. Ако ще идвате на интервюто с кола, вижте къде можете да паркирате, и колко време ще ви е нужно за да стигнете дотам. В самият ден на интервюто пристигнете доста по-рано, за да избегнете всякакъв стрес. Не отивайте по-рано на самото интервю – просто се поразходете наоколо, за да се успокоите и настроите.

Разговаряйте

Ако в деня на интервюто се обградите с хора, които обичате, позитивни хора, разговорът с тях ще ви подейства успокояващо. Проведеният разговор преди интервюто физически ще ви помогне и да говорите по-добре на самата среща.

Повишете настроението си

Прослушайте любимите си песни, музиката, която ви мотивира. Или прегледайте някой любим скеч или серия от комедиен сериал. Смехът винаги намалява страха и стреса.

Заредете истинска енергия

За да бъде умът ви максимално остър, трябва да хапнете добре преди това. Не го забравяйте.

Движете се

Физическите упражнения помагат за регулиране на настроението. Когато правите гимнастика или тичате, се освобождават ендорфини. Освен това можете да използвате времето да обмислите и потенциалните въпроси и техните отговори.

Представете си

Представете си, че ще се справите добре и визуализирайте с подробности успеха си. Техника, която работи при някои хора.

Демистифицирайте процеса

Интервюиращият може да е нервен също като вас. Възможни е да е неопитен или да е под голям натиск в компанията да запълни свободното място бързо. Не гледайте на него като на опонент. Припомнете си, че за да стигнете до интервю, вече сте били избран(а) заради някакви качества, които притежавате.

Свързани публикации