Усвоили ли сте тези три задължителни бизнес умения?

Усвоили ли сте тези три задължителни бизнес умения?

Без значение дали сте се борили дълго за създаването на свой бизнес, назначени сте на лидерска позиция или работите като представител на дадена компания, изключително важно е да можете убедително да продавате своя продукт или услуга. Защото това как вашата (или на компанията) работа бива презентирана е изключително важно за потенциалните партньорства, нови клиенти и цялостно развитие на вашия бизнес. Представяме ви три от ключовите умения, които трябва да развиете и усъвършенствате, за да бъдете все по-успешни в тези си начинания.

  1. Запазвайте фокус

Забравете мита за мултитаскинга – ако искате с работата си да достигате до истински впечатляващи резултати, научете се да се фокусирате върху приоритетни и водещи задачи. Не разхвърляйте вниманието си върху няколко задания едновременно, предвид че немалка част или могат да изчакат, или могат да бъдат делегирани на някого. Насочете мерника си към най-високите цели и го задръжте там.

  1. Използвайте езика на тялото

Много пъти сме споменавали – и няма да спрем да го правим – че жестовете и мимиките, които правим, са основната част от комуникацията ни с другите. Винаги предавайте своя ентусиазъм и своята убеденост чрез езика на тялото – очен контакт, стабилна и изправена стойка, ясни жестове с ръце, удържане на нервни навици (тропане с крак или барабанене с пръсти). Заявявайте себе си смело в пространството, вдъхвайте доверие и разпръсквайте своя ентусиазъм така, че да зарежда и тези около вас. Това е нещо, което не бихте могли да постигнете само с думи.

  1. Бъдете дипломатични

Старайте се да бъдете възможно най-толерантни, най-отворени към другия, предразполагащи и успокояващи. Ако сте на важна бизнес среща вероятно вие и събеседниците ви  сте еднакво притеснени – никога не забравяйте това и проявявайте деликатност. Дръжте на позицията си, но и смело поглеждайте през очите на другия – покажете, че разбирате позицията му, че сте отворени към компромиси, и че държите на най-доброто възможно развитие на ситуацията и за двете страни. Хората се чувстват изключително комфортно да работят с такъв тип професионалисти.

Свързани публикации